Duvanski dim štetan i za mačke

Koliko cigarete i duvanski dim štetno utiču na zdravlje ljudi odavno je poznato, ali nedavna istraživanja i studije pokazale su da ova ljudska navika i zavisnost može ugroziti i zdravlje ljubimaca.

Izvor: Izvor: Njuska.com

Nedelja, 20.07.2014.

12:46

Default images

Američki naučnici utvrdili su da, zavisno od uzrasta i drugih faktora, mačke koje su izložene pasivnom pušenju mogu imati i do dva puta veće šanse da obole.

Kako duvanski dim utiče na mačke:

- Slično kao i kod ljudi, mačke koje su izložene duvanskom dimu podložnije su astmi, respiratornim bolestima, upali pluća i drugim virusnim infekcijama. Problem je još veći jer mačke dišu znatno brže od ljudi.

- Prema studiji objavljenoj u Američkom časopisu za epidemiologiju, kod mačke koja žive u domaćinstvu s vlasnikom koji puši paklicu ili više na dan, tri puta je veća verovatnoća da će oboleti od ozbiljnog limfoma, nego kod mačke koja živi sa vlasnikom nepušačem. Ako su izložene duvanskom dimu pet ili više godina, rizik se utrostručuje. Ako u kući žive čak dva pušača, mačka će imati četiri puta veće šanse da oboli od nekog oblika kancera.

- Osim od udisanja duvanskog dima, opasnost vreba i od opušaka. Mačke su po prirodi veoma razigrane i radoznale, pa će lako naći ili izvući neki pikavac s poda ili drugog mesta. Opušak sadrži duvan, nikotin i toksične materije, koje čak i u malim količinama mogu usmrtiti mačku.

- Mačke se svaki dan umivaju i same održavaju svoje krzno, pa lizanjem u svoj organizam mogu uneti toksične supstance koje se zadržavaju na dlaci. Zbog višegodišnjeg unošenja malih količina katrana mačka može da oboli od raka usta i limfnih čvorova. Veterinari ističu da, pored kancerogenih oboljenja, pasivno pušenje može da izazove i druge probleme poput dijareje, povraćanja, otežanog disanja i srčanih tegoba.

Vlasnici bi trebalo da se potrude, ako već ne mogu ili ne žele da ostave pušenje, da ne pale cigaretu u prostoriji u kojoj mačka boravi, da često provetravaju stan i da ne ostavljaju punu pepeljaru na dohvat radoznalih šapica mezimca.

Da li ste vi pušač i kako štitite ljubimca od toksičnog duvanskog dima?

Izvor: Njuska.com
Foto: qmnonic / Flickr.com

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: