Kako da odviknete mačku od grebanja nameštaja?

Pokušavali ste sve i ništa ne vredi, mačka i dalje grebe nameštaj. Pročitajte kako da preusmerite grebanje na grebalicu i predmete namenjene za to

Izvor: B92

Ponedeljak, 14.07.2014.

22:18

Default images

Foto: flikr/Flickr.com

Grebanje nameštaja je zapravo normalno ponašanje mačaka. One grebanjem obeležavaju svoju teritoriju, ostavljajući svoj miris ali i vidljive tragove. Za njih je to prijatno iskustvo istezanja i vežebe, ali ne i za nas…

Ne možete da zaustavite mačku da grebe, ali možete takvo ponašanje da preusmerite na prihvatljive površine.

Mačke vole visoke i duge grebalice kako bi protegle telo i prednje šape. Najidealnija dužina grebalice koja odgovara skoro svakoj maci jeste oko 70 centimetara.

Pročitajte više o tome kako je najlaše naučiti mačku da koristi grebalicu.

Grebalica mora biti dovoljno stabilna kako je mačka ne bi oborila, a površina dovoljno gruba. Nekada jedna grebalica nije dovoljna, jer će mačka želeti da obeleži teritoriju na više mesta.

Takođe, neko vreme, dok mačka ne nauči šta sme da grebe, možete pokušati da zaštite nameštaj lepljenjem folije ili dvostrane lepljive trake.

Grebalicu postavite pored nameštaja, kao i pored mesta gde mačka spava, kako bi se protegla kada se probudi.

Ukoliko uskoro kupujete novi nameštaj, imajte na umu na kojim materijalima vaša mačka najviše voli da oštri kandže, i kupite suprotno.

Ipak, ne očekujte da mačka odmah prestanje sa grebanjem nameštaja, zato je važno imati strpljenja...

Izvor: Životinje.rs

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: