Zašto vas mačka liže?

Sigurno ste se zapitali šta mačka želi da vam kaže kada vas liže… Evo odgovora.

Izvor: zivotinje.rs

Ponedeljak, 14.07.2014.

08:38

Default images

Foto:zaimoku_woodpile/Flickr.com

Stručanjci smatraju da se mačke lizanjem povezuju i socijalizuju. Tako mačka novorođene mačiće liže po njušci i ustima, kako bi ih očistila od sluzi i stimulisala disanje.

To je prvi osećaj dodira kojeg se mačka seća. Ona lizanjem obeležava teritoriju i otavlja miris na emstima gde spava, na posudi iz koje jede, pa tako i na vlasniku.

Lizanje je zapravo znak da se ona u vašem prisustvu oseća bezbedno i smatra vas prijateljem.

Neki stručnjaci veruju da napušteni mačići koji nisu doživeli da ih majka liže, pokazuju ovakvo ponašanje kasnije kada odrastu. Ukoliko ste udomili napuštenu macu, verovatno je to razlog zbog kog vas vaš ljubimac liže.

Međutim, treba obratiti pažnju ako mačka koja vas do sada nije lizala, odjednom počne to da radi prekomerno. Verovatno na taj način ublažava bol pa se preporučuje da se posavetujete sa veterinarom.

Ako je veterinar ustanovio da nisu u pitanju zdravstveni porblemi, dozvolite maci da vas liže, jer je to za nju donekle normalno ponašanje… A ako vam to smeta, odvucite joj pažnju igrom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: