Upoznajte Venus - mačku s dva lica

Venus, najpoznatija mačka na internetu, možda ima različit DNK na svakoj strani tela…

Izvor: nationalgeographic.rs

Sreda, 09.07.2014.

19:06

Default images

Jedan pogled na ovo krzneno stvorenje je dovoljan da bismo shvatili zbog čega se podigla tolika površina: jedna polovina lica je zift crna sa zelenim okom, a druga riđa sa plavim okom.

Kako je ova mačka ispala takva? Lesli Lajons, profesorka sa Univerziteta u Kaliforniji, koja proučava genetiku domaćih mačaka, kaže da nikada do sada nije videla mačku nalik Venus.

„Ona je ekstremno, ekstremno retka“, kaže Lajons. „Ali ovi pojavu je ipak moguće razumeti i objasniti.“

Da li je Venus himera?

Ovu mačka je mnoge podsetila na mitološku Himeru, međutim termin „himera“ poznat je i u genetici – on opisuje životinje čije ćelije sadrže dve vrste DNK, što je uzrokovano stapanjem dva embriona.

„Među mačkama, himere nisu baš toliko retke“, kaže Lajons. „Zapravo, većina riđe-crnih mužjaka su himere. Izražene crne i narandžaste šare na krznu su znak da mačor ima jedan X hromozom više.“

Ipak, ženke već imaju dva X hromozoma, pa je kod njih moguće da se ovakve šare razviju i bez jednog X viška, objašnjava Lajons. To znači da Venus možda i nije himera.

Da bi ste to precizno utvrdilo bio bi potreban genetski test. Sa uzorkom kože sa obe strane tela mačke „mogli bismo da napravimo strukturu DNK, a ona bi trebalo da bude različita na jednoj i drugoj strani.“
Misterija plavog oka

Ako Venus zapravo nije himera, šta bi još moglo da objasni njeno neverovatno lice?

„Čista slučajnost“, kaže Lajons. Jedna teorija: možda je crna koloracija nasumično aktivirana u svim ćelijama sa jedne strane lica, dok je riđa aktivirana sa druge, a ove dve šeme su se susrele baš na sredini.

Ipak, nije samo boja krzna ono što Venus čini specifičnom. Mačke obično imaju zelene ili žute oči, a ne plave – kao što je jedno njeno.

Plavooke mačke su obično Sijamske ili obične mačke koje su pretežno bele, objasnila je profesorka. Venus, međutim, ima samo jednu belu fleku na grudima, što nije dovoljno da bi se objasnilo plavo oko.

„Ona je ipak pomalo misteriozna“, zaključila je Lajons.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: