Kako mačke međusobno razgovaraju

Mačke imaju veoma razijenu vokalnu komunikaciju. Mogu da proizvedu iznenađujuće veliki raspon zvukova, a svako od njih ima različito zančenje.

Izvor: Izvor: Njuska.com

Sreda, 25.06.2014.

08:52

Default images

Mjaukanje je najtipičniji zvuk koji mačka koristi i najčešće ga koristi u komunikaciji sa ljudima. On može da ima različita značenja, zavisno od načina i situacije u kojoj se mačka njime koristi. Istraživanja koja su se bavila ponašanjem mačaka pokazala su da mačke mjauču samo kada nešto žele, jer mjaukanje uvek daje rezultat.

Takođe je dokazano mačke različito mjauču u različito doba dana, kao i da ne postoje dve mačke koje jednako mjauču.

Mačka mjaukanjem traži hranu, maženje ili izlazak u dvorište… Neke rase su po prirodi mnogo pričljivije od drugih, međutim mnoge mezimice ovaj oblik komunikacije mogu koristiti kao tajno oružje da privuku pažnju i da dobiju tačno šta žele što nekad može da postane i problem vlasnicima.

Takozvanim „cvrkutanjem“ mačka pokazuje sreću i zadovoljstvo. Tim zvukom majka poziva svoje mačiće ili najavljuje svoj povratak ako je neko vreme bila odsutna iz legla. Mnoge odrasle domaće mačke cvrkutanjem pozdravljaju svog vlasnika.

Osim toga mačke učestalim majukanjem visoke frekvencije pokazuju neko nezedovoljstvo ili pak stres ili bol. Takođe svaku sezonu parenja prati i stalna dreka, odnosno duboko i glasno mjaukanje koji podseća na dečji plač. Pored majukanja, mačke se takođe oglašavaju predenjem, frktanjem, režanjem, škljocanjem, i sa još oko stotinu drugih glasova.

Još jedan zvuk koji je karakterističen za mačke je predenje i ono je sastavni deo komunikacije. Sam zvuk nastaje od kretanja vazduha kroz sužene kanale u plućima koje svojim pomeranjem pravi dijafragma. Mačke predu na frekvenciji od 25-150 vibracija po sekundi. Ovaj zvuk se uglavnom povezuje sa zadovoljstvom kod mačke, ali i on može imati različita značenja.

Nekada mačke predu ako su jako bolesne ili povređene. Ipak, predenje pre svega označava dobro raspoloženje i prvi put se čuje kod mačića dok sisaju mleko.

Izvor: Njuska.com
Foto: Freeimages.com

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: