Japanska legenda o mački Maneki-Neko

Japan spada među zemlje u kojima vlada veliko poštovanje prema mačkama. Ono datira iz sedamnaestog i osamnaestog veka, a povezano je s lepim legendama o mački Maneki-Neko koja maše prednjom šapom, kao da nekoga doziva.

Izvor: Vera Illijin

Nedelja, 13.04.2014.

22:08

Default images

Japan spada među zemlje u kojima vlada veliko poštovanje prema mačkama. Ono datira iz sedamnaestog i osamnaestog veka, a povezano je s lepim legendama o mački Maneki-Neko koja maše prednjom šapom, kao da nekoga doziva.

Među najpoznatije legende spada ona vezana za jednog sveštenika koji je živeo u vrlo siromašnom, oronulom hramu i sa svojom mačkom delio malo hrane što je imao.

Predanja

Jednog dana, pored hrama je prolazio imućni vojnik i u tom trenutku kiša je počela da pljušti kao iz kabla. Vojnik se sklonio pod obližnje drvo, i na ulazu u hram spazio mačku koja mu je prednjom šapom davala znak, kao da ga poziva da uđe. Mačka je na njega delovala tako sugestivno da je vojnik potrčao prema hramu. U tom trenutku grom je udario u drvo i spalio ga, a vojnik bi sigurno poginuo da je ostao ispod njega. Pozivajući ga da uđe u hram, mačka mu je spasila život. U znak zahvalnosti, vojnik je bogato nagradio sveštenika. Sveštenik i mačka živeli su zadovoljni i u blagostanju, a kad je mačka uginula, vojnik ju je sahranio i podigao spomenik po ugledu na koji su nastale mačke Maneki-Neko.

Postoji i legenda o tome kako je neki plemić jednog dana na putu naišao na mačku koja mu je mahala šapom i pozivala ga da priđe, što je i učinio. Mačka ga je navela da skrene sa puta gde mu je bila postavljena zamka i na kome bi stradao.

Jedna od legendi vezana je za staricu koja je veoma volela svoju mačku, ali je bila toliko siromašna da je jednog dana morala da se odrekne svoje ljubimice i pokloni je ljudima koji su mogli da je hrane. Starica je stalno mislila na svoju mačku i patila što je morala da se rastane od nje, a onda je, ubrzo, sanjala san u kome joj je ona poručila da od gline napravi statuicu mačke i da je proda. Starica je poslušala, a glinene statuice mačaka ubrzo su postale tako omiljene i tražene da se praveći ih i prodajući ih, oslobodila bede i živela ugodno.
romana klee/Flickr.com
Popularnost

Maneki-Neko mačke pravili su od raznih materijala, kao što su glina, drvo i drugi, a tak ih i danas prave. Ima i veoma skupih primeraka, napravljenih od žada ili zlata, ukrašenih dragim kamenjem, ali i vrlo skromnih, od plastike ili drugog jeftinog materijala.

Maneki-Neko mačke najčešće se proizvode sa maramom ili portiklom oko vrata, sa zvoncem i novčićem. Prave ih u nekoliko boja, a svaka je, prema verovanju, vezana za određenu dobrobit koju ova mačka donosi. To mogu biti sreća, novac, zdravlje, ili nešto drugo.

Danas Maneki-Neko mačka krasi mnoge domove, ne samo u Japanu, nego i u drugim zemljama sveta. Posebno je popularna među vlasnicima restorana i raznih prodavnica. Stavljaju je u izlog ili na ulazna vrata, jer se veruje da će privući mušterije. Postoje čak i modeli sa baterijom ili sunčanim pogonom i takve Maneki-Neko mačke mašu prednjom šapom, privlačeći pažnju prilaznika. Čuvena japanska maca Hello Kitty nastala je, po svemu sudeći, kao grub prevod izraza Maneki-Neko, mačka koja poziva.

Šapa koja doziva

Maneki-Neko mačka nastala je po ugledu na japansku trobojnu bobtejl mačku sa vrlo kratkim repom. Prikazana je u sedećem položaju, sa jednom ili obe prednje šape koje su podignute i čija kretnja, prema japanskom običaju, označava dozivanje. Pri tom je šapa okrenuta nadole, a prsti se pokreću gore-dole. Postoji verovanje da, u zavisnosti od toga da li podiže desnu ili levu prednju šapu, Maneki-Neko mačka donosi sreću ili blagostanje. Kao ustupak zapadnjačkoj civilizaciji, gde pokret Maneki-Neko mačke tradicionalno znači pozdrav na odlasku, mnoge statue, koje se danas proizvode, prave pokret koji u zapadnjačkim civilizacijama označava dozivanje – prednja šapa je okrenuta nagore.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

16 h

Podeli: