Mačke znaju i za slatko...

Ljubimice pouzdano razlikuju četiri vrste ukusa. Interesovanje često pokazuju i za slatkiše, kao što su čokolada, šlag, rastopljen sladoled i razne vrste kremova.

Izvor: B92

Nedelja, 06.04.2014.

11:12

Default images

Da bi mačke koje žive uz ljude bile zadovoljne i srećne, potrebno im je obezbediti određene uslove, među kojima je i pravilna ishrana. Pritom treba imati u vidu način na koji funkioniše njihovo čulo ukusa, kao i činjenicu da su one, pre svega, ili čak isključivo, mesožderi, pišu Novosti.

Čulo ukusa kod mačaka izuzetno je složeno. One na jeziku imaju papile, sitne izraštaje u obliku kuka, zbog čega je on veoma hrapav. Papile su postavljene tako da im je vrh okrenut prema ždrelu, pa mačka može da koristi jezik za čupanje perja i krzna sa plena koji je uhvatila i za skidanje mesa sa kostiju svojih žrtava, ali i za negu sopstvenog krzna. U papilama raspoređenim na vrhu, na stranama i na korenu jezika postoje kvržice čula ukusa. U poređenju sa drugim životinjama i sa čovekom, mačke imaju mnogo manji broj tih kvržica, tačnije 473, za razliku od psa koji ih ima preko 1.700 i čoveka koji ima zapanjujućih 9.000 kvržica za ukus.

Mačke su u stanju da razlikuju četiri vrste ukusa: kiselo, slano, gorko i slatko. Pošto nisu mnogo zainteresovane za ono što je slatko, dugo se mislilo da uopšte nisu u stanju da osete sladak ukus. Ispostavilo se, međutim, da na korenu jezika ipak imaju malobrojne kvržice koje su sposobne da prepoznaju sladak ukus. Interesovanje koje često pokazuju i za slatkiše, kao što su čokolada, šlag, rastopljen sladoled i razne vrste kremova, potiče najverovatnije od toga što te poslastice sadrže i mast, koja im je privlačna.

Čulo ukusa mačaka je pod veoma značajnim uticajem njihovog čula mirisa, jer su oba veoma povezana i centri su im u istom delu mozga. Osim toga, mačke imaju i Jakobsonov organ.

Taj organ je na nepcu i povezan je sa nosnim prolazom, tako da, po svemu sudeći, mačka istovremeno oseća i miris i ukus. Na pomisao da su čulo ukusa i čulo mirisa kod mačke povezani navodi i jedan poseban oblik ponašanja. Ako se u vazduhu pojavi neki miris koji je za mačku zanimljiv i privlači joj pažnju, ona će blago zinuti, a usnu će nabrati i zatim će trljati jezik o nepce, prenoseći na taj način ukus i miris u svoj Jakobsonov organ, na procenu. To je vrlo zabavno, jer u tom trenutku izgleda kao da oseća gađenje, a istovremeno i razmišlja. Kvržice čula ukusa su bile i ostale predmet obimnih proučavanja, jer u tom pogledu postoji još dosta nepoznanica.

Kad treba da se opredelite koju ćete hranu davati svojoj ljubimici, posavetujte se prvo sa veterinarom u vezi sa tim kakve sastojke treba da sadrži, ako ćete je sami pripremati, a ako ćete koristiti industrijsku, proverite, opet uz konsultaciju sa veterinarom, koja marka hrane sadrži najbolje kombinacije svega onog što je mački potrebno. Zatim ponudite svojoj ljubimici sve ono što dolazi u obzir, a ona će vam, svojim ponašanjem, staviti do znanja šta joj se dopada, a šta ne voli. Nešto će sa zadovoljstvom jesti, a ponešto neće hteti ni da okusi.

Nije retkost da mačka jedno vreme vrlo rado jede neku vrstu hrane, a zatim je odjednom odbija.

Razlog može biti taj da joj je, posle određenog vremena, nešto od onog čime je hranite dosadilo, a može se dogoditi i da je, ako je u pitanju industrijska hrana, proizvođač malo promenio sastav, pa samim tim eventualno i ukus i miris hrane.

Rešenje tog problema je jednostavno: zamenite tu hranu nekom drugom, sličnog sadržaja, ali drugačijeg ukusa i mirisa.

Kada je u pitanju izgled industrijske hrane, proizvođači se trude da on bude što privlačniji, ali mačkama je svejedno da li je ona u obliku ribica ili kuglica, na primer, ili kakve je boje. Izgled je mamac za vlasnike, a mačkama je bitno samo da li je u pitanju meka ili tvrda hrana i kakve su veličine komadi.

Mačke ne vole sasvim isitnjenu hranu. Ne odgovaraju im ni suviše krupni komadi, veći od klikera.

Po svemu sudeći, ima više mačaka koje daju prednost mekoj hrani u odnosu na tvrdu.

Kad je u pitanju meka hrana, mačke ne vole ni ono što je suviše zagrejano, ni ono što dolazi direktno iz frižidera.

Hranu treba zagrejati vrlo blago, približno sobnoj temperaturi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: