Korniš reks: Zaigrana radoznalica egzotičnog izgleda

Korniš reks je jedinstvena rasa mačaka. Sitnije je građe, vrlo vitka i većih ušiju, zbog čega podseća na mačke iz staroegipatske umetnosti.

Izvor: Index.hr

Utorak, 18.03.2014.

08:50

Default images

Poreklo

Prvi poznati korniš reks bilo je kovrdžavo narandžasto-belo muško mače Kallibunker, okoćen 1950. u engleskom gradi Kornvolu. Bio je primetno različit od ostalih mačića, njegova dlaka je bila kratka i kovrdžava i imao je dugo, vitko telo, velike uši, tanak rep i klinastu glavu. Ubrzo je paren s vlastitom majkom, iz čega je postavljen temelj za novu pasminu. Kako mu je krzno slično krznu reks zečeva, dobio je ime korniš reks.

Izgled

Radi se o mački vrlo upečatljivog izgleda, malog do srednjeg, dugog i vitkog, mišičavog tela. Ima velike, uspravne uši, manju klinastu glavu, dug i vitak i vrlo fleksibilan rep. Od svih se drugih pasmina razlikuje po kratkoj, svilenkastoj, pomalo kovrdžavoj dlaci, koja se može javljati u svim bojama. Korniš reks zapravo nema zaštitni sloj dlake, nego samo mekanu poddlaku.

Temperament

Ovo je aktivna i znatiželjna mačka, koja obožava da se igra. Inteligentni su i mazni, vešti penjači, ali i kradljivci hrane. Pustolovnog su duha, pa rado istražuju svaki kutak vašeg doma. Odlično se slažu s drugim ljubimcima i decom.

Zanimljivosti

Zbog tanke dlake najbolje im odgovara život unutra, u toplim i suvim uslovima.

Ljudi koji su alergični na mačke mogu slobodno da poseduju ovu pasminu, jer im dlaka ne uzrokuje alergijske simptome.

Žive dosta dugo, ponekad dožive i 20 godina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: