Sve što ste želeli da znate o persijskim mačkama

Ove mačke vole tišinu, a prednost daju jednostavnom načinu života. Retko se oglašavaju, osim u vanrednim situacijama, ili kad je reč o ženki u teranju, koja po svom glasnom mjaukanju često podseća na sijamku.

Izvor: Novosti.rs/S.J.

Ponedeljak, 17.03.2014.

08:50

Default images

Od svih mačaka, persijske su najmirnije i retko su agresivne. Obično su druželjubive i mada neke u početku mogu biti nepoverljive prema stranim osobama, brzo prihvataju one sa blagim glasom i prijateljskim namerama.

Ove mačke vole tišinu, a prednost daju jednostavnom načinu života. Retko se oglašavaju, osim u vanrednim situacijama, ili kad je reč o ženki u teranju, koja po svom glasnom mjaukanju često podseća na sijamku.

Mirna narav

Persijanerke zaziru od galame, bučne dece i zvuka usisivača, savršeno su prilagođene životu u stanu i nemaju ništa protiv da deo vremena provode same, mada im kao i svim drugim mačkama uvek više odgovara kad imaju s kim da se druže.

Mada nisu čuvene po inteligenciji, persijanerke se sjajno snalaze u mnogim situacijama i dobro znaju kako da pogledom dobiju baš ono što žele, bilo da je reč o hrani iz frižidera ili igrački skrivenoj u ormanu. Dugo su ih smatrali jednom od najpopularnijih rasa, ali je njihova brojnost u poslednje vreme počela da opada. U ovome je značajnu ulogu odigrala privlačnost nekih novih i retkih rasa, posebno poludugodlakih kod kojih timarenje, nega i pripreme za izložbu ne zahtevaju veliki trud. Osim toga, mnogima se ne sviđa moderan, ekstremni tip persijanerki, sa veoma kratkim nosem koji može da prouzrokuje probleme pri disanju, i velikim očima koje su stalno vlažne.

Prema standardu rase, srednje do veliko telo persijskih mačaka treba da bude kratko, mada to nije uvek slučaj. To je kompaktno, zdepasto telo, sa kratkim vratom, lepo razvijenim ramenima, na kratkim, debelim nogama, u felinološkom žargonu poznato pod nazivom “kobi”. Sudije daju prednost veoma kratkom repu, kraćem od tela, koji je debeo, širok, bogato odlakan i zaobljen na vrhu.

Rasne odlike

Oblik glave persijskih mačaka tokom poslednjih godina postao je sporno pitanje među odgajivačima ove rase. Standard je uvek zahtevao veliku, zaobljenu i široku glavu, sa spljoštenim licem, ali su različita tumačenja uticala na promenu tipa persijanerki. Kao kod svih rasa, lični ukus doprineo je pojavi tipova sa više ili manje ekstremnim odlikama. Ekstremni tip nije ništa novo i uvek je imao svoje pristalice i svoje protivnike. Oni koji gaje mačke sa ekstremnim odlikama, veoma ih cene i uživaju u njima, a oni koji ih nemaju tvrde kako ih nikada ne bi ni poželeli.

Činjenica je da je ekstremni tip u evropskim zemljama postao tako raširena pojava da ga smatraju uobičajenim. Idealno lice persijanerke je spljošteno, sa blagim, otvorenim izrazom, a standard je uvek zahtevao kratak nos, ali pitanje je koliko treba da bude “kratak”.

Razumno tumačenje podrazumeva kako treba da bude kraći nego kod drugih rasa, ali odgajivači i to posmatraju na različite načine i daju prednost različitim tipovima nosa. Tako je, tokom decenija, kratko postajalo sve kraće, a stop se sve više pomerao ka gore. Odluka gde treba da bude stop prepuštena je sklonostima pojedinaca i udruženja kojima mačke pripadaju.

Amerikanci su ga postavili tačno između očiju, FIFE smatra kako ne treba da bude iznad ivice gornjeg kapka, niti ispod ivice donjeg, dok GCCF gornju ivicu nosa koja je iznad donje ivice oka smatra kvalifikacionom manom. Današnje prefinjene odlike persijanera rezultat su dugogodišnje selekcije i kontrolisanog uzgoja. Mačke ove rase od pre stotinu godina, danas bi bile jedva prepoznatljive.

Ipak, ne pripadaju sve persijanerke ekstremnom tipu. Ima i onih sa manje ekstremnim odlikama, čiji je izgled umereniji.

Tradicija

Stari, tradicionalan tip persijanerki, kako ga ponekad nazivaju, može biti koristan kao uzgojni materijal kod ukrštanja, uključujući i poboljšanje odlika drugih rasa, i možda ga zbog toga još gaje. Neki čak predlažu da se odvoji kao posebna, “tradicionalna dugodlaka rasa”.

Parenje

Ove mačke sporo sazrevaju i retko su spremne za parenje pre prve godine života. Legla su im obično manja od prosečnih, sa dva do tri mačeta, mada su zabeleženi i rekordni slučajevi sa leglima od 10-12 jedinki. Mačići se razvijaju sporije nego kod drugih rasa i više vremena provode u majčinom okrilju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

12 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

20 h

Podeli: