Ljubimac na B92.net

Šta mačke rade kad niste tu?

Šta mačke rade kada niste tu? Odgovor je jedino mogao da se dobijeuz pomoć kamera.

Izvor: B92
dannyelbrazil/flickr
dannyelbrazil/flickr

Pedeset kućnih mačaka dobilo je ogrlice sa kamerom koje su pravile po jednu sliku na svakih 15 minuta, a rezultati su donekle bili iznenađujući za sve one koji su mislili da je većina vremena odlazila na dremanje.

Sudeći po fotografijama, oko 22 odsto vremena mačke su provodile gledajući kroz prozor, 12 odsto potrošeno je na interakciju sa drugim ljubimcima, ako ih je bilo, 8 odsto svog vremena mačke su se penjale na stolice i drugi nameštaj. Svega 6 odsto vremena mace su provodile u spavanju.

“Ono što me je iznenadilo bila je aktivnost mačaka. Verovao sam da moje tri mačke spavaju po ceo dan”, izjavila je Džil Viljareal, stručnjak za ponašanje životinja, koja je sprovela istraživanje.

Fotografije su pokazale mačke kako gledaju televiziju ili druge medije 6 odsto svog vremena dok su isto vreme provodile krijući se ispod stola.

5 odsto vremena provodile su u igri sa igračkama i jedući, dok su 4 odsto vremena gledale hranu koju su upravo pojele.

Mačke

Nabavili ste mače? Šta dalje?

Usvajanje mačke znači znatno više od puke zabave i veselja koje nova razigrana prinova donosi u porodicu. Radi se o velikoj odgovornosti prema živom biću, a u nastavku ćemo pokušati da vam olakšamo proces privikavanja.

Mačke utorak 22.09. 16:55 Komentara: 12

Ko bi rekao da i mačke imaju problema sa zglobovima

Iako je telo mačke fantastično građeno i veoma gipko, one isto tako pate od problema lokomotornog sistema. Ozlede mišićnog tkiva češće su od drugih bolesti, ali i imaju sposobnost samostalnog oporavka za razliku od drugih delova lokomotornog sistema.

Mačke ponedeljak 14.09. 10:57 Komentara: 1
strana 1 od 58 idi na stranu