Ljubimac na B92.net

Da li mačkama treba povodac?

Iako vam se čini da će povodac vašoj mački oduzeti deo slobode, novi veterinarski programi pokazuju da setnja mački na povocu može biti višestruko korisna.

Izvor: B92
Podeli

Karen Nikols je odlučila da svoju mačku navikne na povodac i tim povodom se, nakon konsultacija sa veterinarom, odlučila za poseban program pod nazivom “Skeezix”.

“Morate biti posvećeni vašem ljubimcu jer ovaj program zahteva svakodnevni trening”, priča Nikols agenciji AP, dodajući da ako posle prvih nekoliko nedelja trening ne urodi plodom, od njega treba odustati.

Nikols je urednica sajta “Mousebreath” koji se bavi mačkama pa je odlučila da isproba novi program ne bi li na svom primeru proverila da li je mačkama zaista potreban povodac. Iako je neznatan broj mačaka imao iskustvo sa povocem, ona smatra da je potrebno naviknuti ih na ovakav režim pogotovo ako želite da putujete sa svojim ljubimcima. Osim toga, vaša maca na povocu će bezbednije istražiti sredinu a steći će i određene navike.

Pomenuti program uključuje posebne treninge za vlasnike i njihove mačke. Za njih je potrebno veliko strpljenje jer se zasnivaju na dugotrajnom procesu stvaranja osećaja prijatnosti kod mačaka, kada su na povocu.

Ipak, Nensi Peterson, veterinarka i menadžerka programa, kaže da nije preporučljivo sve mace navikavati na povodac. Prema njenim rečima, idealni kandidati su mačke koje su druželjubive, znatiželjne i koje se ne plaše spoljnog sveta. Strašljive mačke naviknute na kućni život ne treba previše forsirati, jer povodac kod njih može izazvati negativne efekte uključujući i traume.

Za razliku od pasa, mace bi trebalo držati na zategnutom povocu, ne dužem od dva metra, smatra Peterson, koja i sama ima četiri mačke. Ipak, ona priznaje da je samo tri šetala na povocu jer nije primetila da se četvrtoj poboljšao kvalitet života kada bi ga izvodila u šetnju.

Pročitajte: Kako naučiti mačku na povodac?

Prati B92 na Viberu

Mačke

Pet znakova da je vaša mačka pod stresom

Svojim vlasnicima mačke su ravnopravni članovi porodica i njihova ljudska porodica učiniće sve da uvek budu srećne i zadovoljne. Međutim, dešava se da često prenebregnu znakove koji ukazuju da je maca pod stresom. Mačke su veoma delikatna bića i svaka, pa i najmanja promena u njihovom okruženju može izazvati stres.

Mačke ponedeljak 25.09. 22:32 Komentara: 0

Šest saveta za zdravu i srećnu macu

Mačke i ljudi imaju dosta toga zajedničkog. I jedni i drugi znaju da je lepo naći se u porodičnom okruženju, ali znaju da cene sopstvenu nezavisnost. Poznato je da kada čovek jednom zadobije poverenje mačke, dobio je prijatelja za ceo život.

Mačke sreda 20.09. 17:04 Komentara: 11

Udomite macu na Mrnjau vikendu!

Društvo Le PETit, Dom omladine Beograda i Veterina Beograd po četvrti put priređuju humanitarnu akciju posvećenu dobrobiti životinja i celoj porodici - Mrnjau vikend. Organizatori pozivaju sve ljubitelje mačaka (i one koji će to tek postati) da svrate u Dom omladine u nedelju 24. septembra, pronađu i udome macu svog života.

Mačke ponedeljak 18.09. 11:28 Komentara: 18
strana 1 od 90 idi na stranu