Da li mačkama treba povodac?

Iako vam se čini da će povodac vašoj mački oduzeti deo slobode, novi veterinarski programi pokazuju da setnja mački na povocu može biti višestruko korisna.

Izvor: B92

Subota, 15.09.2012.

16:02

Default images

Karen Nikols je odlučila da svoju mačku navikne na povodac i tim povodom se, nakon konsultacija sa veterinarom, odlučila za poseban program pod nazivom “Skeezix”.

“Morate biti posvećeni vašem ljubimcu jer ovaj program zahteva svakodnevni trening”, priča Nikols agenciji AP, dodajući da ako posle prvih nekoliko nedelja trening ne urodi plodom, od njega treba odustati.

Nikols je urednica sajta “Mousebreath” koji se bavi mačkama pa je odlučila da isproba novi program ne bi li na svom primeru proverila da li je mačkama zaista potreban povodac. Iako je neznatan broj mačaka imao iskustvo sa povocem, ona smatra da je potrebno naviknuti ih na ovakav režim pogotovo ako želite da putujete sa svojim ljubimcima. Osim toga, vaša maca na povocu će bezbednije istražiti sredinu a steći će i određene navike.
Beta/AP
Pomenuti program uključuje posebne treninge za vlasnike i njihove mačke. Za njih je potrebno veliko strpljenje jer se zasnivaju na dugotrajnom procesu stvaranja osećaja prijatnosti kod mačaka, kada su na povocu.

Ipak, Nensi Peterson, veterinarka i menadžerka programa, kaže da nije preporučljivo sve mace navikavati na povodac. Prema njenim rečima, idealni kandidati su mačke koje su druželjubive, znatiželjne i koje se ne plaše spoljnog sveta. Strašljive mačke naviknute na kućni život ne treba previše forsirati, jer povodac kod njih može izazvati negativne efekte uključujući i traume.

Za razliku od pasa, mace bi trebalo držati na zategnutom povocu, ne dužem od dva metra, smatra Peterson, koja i sama ima četiri mačke. Ipak, ona priznaje da je samo tri šetala na povocu jer nije primetila da se četvrtoj poboljšao kvalitet života kada bi ga izvodila u šetnju.

Pročitajte: Kako naučiti mačku na povodac?

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: