Ljubimac na B92.net

Da li mačkama treba povodac?

Iako vam se čini da će povodac vašoj mački oduzeti deo slobode, novi veterinarski programi pokazuju da setnja mački na povocu može biti višestruko korisna.

Izvor: B92
Karen Nikols sa svojom mačkom (Beta/AP)
Karen Nikols sa svojom mačkom (Beta/AP)

Karen Nikols je odlučila da svoju mačku navikne na povodac i tim povodom se, nakon konsultacija sa veterinarom, odlučila za poseban program pod nazivom “Skeezix”.

“Morate biti posvećeni vašem ljubimcu jer ovaj program zahteva svakodnevni trening”, priča Nikols agenciji AP, dodajući da ako posle prvih nekoliko nedelja trening ne urodi plodom, od njega treba odustati.

Nikols je urednica sajta “Mousebreath” koji se bavi mačkama pa je odlučila da isproba novi program ne bi li na svom primeru proverila da li je mačkama zaista potreban povodac. Iako je neznatan broj mačaka imao iskustvo sa povocem, ona smatra da je potrebno naviknuti ih na ovakav režim pogotovo ako želite da putujete sa svojim ljubimcima. Osim toga, vaša maca na povocu će bezbednije istražiti sredinu a steći će i određene navike.

Beta/AP
Beta/AP

Pomenuti program uključuje posebne treninge za vlasnike i njihove mačke. Za njih je potrebno veliko strpljenje jer se zasnivaju na dugotrajnom procesu stvaranja osećaja prijatnosti kod mačaka, kada su na povocu.

Ipak, Nensi Peterson, veterinarka i menadžerka programa, kaže da nije preporučljivo sve mace navikavati na povodac. Prema njenim rečima, idealni kandidati su mačke koje su druželjubive, znatiželjne i koje se ne plaše spoljnog sveta. Strašljive mačke naviknute na kućni život ne treba previše forsirati, jer povodac kod njih može izazvati negativne efekte uključujući i traume.

Za razliku od pasa, mace bi trebalo držati na zategnutom povocu, ne dužem od dva metra, smatra Peterson, koja i sama ima četiri mačke. Ipak, ona priznaje da je samo tri šetala na povocu jer nije primetila da se četvrtoj poboljšao kvalitet života kada bi ga izvodila u šetnju.

Pročitajte: Kako naučiti mačku na povodac?

Mačke

Zašto nam mačke donose svoj ulov?

Ako vaša mačka ima pristup spoljašnjem svetu, onda je vrlo verovatno i da vam povremeno donosi plen, najčešće ne preterano živ, ali s takvom radošću kao da vam je upravo kupila božićni poklon.

Mačke ponedeljak 18.05. 08:50 Komentara: 23

Afroditini divovi – mačke iz davnina

“Neobično je videti ih jer gotovo sve su osakaćene od zmija; jedna je izgubila nos, drugoj nedostaje uvo; krzno na jednoj je raščupano, na drugoj je iskidano; jedna je slepa na jedno oko, druga na oba. Neobično je to da se sve, na zvuk zvona, sjate u manastir da budu nahranjene a kada se zasite, na zvuk tog istog zvona, sve zajedno pohitaju da nastave borbu sa zmijama.”

Posetilac iz Venecije, Frančesko Zurijano – fragment iz arhiva manastira Kikos na Kipru, 1484.

Izvor:Le PETit WCF

Mačke sreda 13.05. 13:22 Komentara: 22
strana 1 od 52 idi na stranu