6 mitova o mačkama

Bilo da ste dugogodišnji ljubitelj mačaka ili novi i ponosni vlasnik mačeta, sve što mislite da znate o ovim fascinantnim životinjama može biti pogrešno. Evo šest najčešćih zabluda o mačkama.

Izvor: B92

Ponedeljak, 03.09.2012.

13:16

Default images

1. Mačke možete pustiti napolje i ništa im se neće desiti

Iako možda mislite da bi vaša mačka najviše volela da se vrati svojim "lovačkim korenima" veoma je rizično pustiti mačku samu napolje. Mačke koje žive u kući ili stanu, žive tri i po puta duže od mačaka koje su napolju. Mačke koje žive napolju su izložene infekcijama, parazitima i povredama od pasa, velikih ptica, automobila ili drugih mačaka.

Uvek svoju mačku možete izvesti napolje na povocu ako ste strpljivi i uporni. Ili obezbediti spoljašnji prostor koji će biti oslobođen od bubica na kome će mačka moći da se šeta.

2. Mačke se uvek dočekaju na noge kada padaju

Ovo je takođe mit, iako postoji fenomen zvani "sindrom padobranca" koji se odnosi na mačke koje padaju sa velike visine i prežive. Tokom pada, mačke rotiraju svoje telo da izgleda da lete kao veverice opuštajući svoje mišiće pre sletanja tako raspodeljujući težinu na četiri tačke. Međutim to se često ne desi ukoliko mačka nema dovoljno vremena da se ispravi. Najopasniji padovi su oni između drugog i šestog sprata.

Kako se to ne bi desilo, držite prozore bez mrežica zatvorenim i zabranite im pristup neobezbeđenoj terasi.

3. Mački treba dati mleko povremeno

Iako vaša mačka može posegnuti za mlekom, ovo nikako nije dobra ideja za većinu mačaka. One su intolerantne na laktozu zbog čega dobiju proliv i može im se stvoriti kamen u bubregu od kalcijuma koga ima u mleku.

Ne postoji nutritivni razlog da date svojoj mački kravlje mleko. Mačići u divljini takođe ne piju mleko posle 12. nedelje. Ako već ne možete da odolite da date maci mleko, pitajte svog veterinara koja je adekvatna zamena za kravlje mleko, koje bi bilo najmanje štetno.
Shoichi Masuhara / Flickr.com
4. Ako mačka prede znači da je srećna

Iako mačke predu i kada su srećne, one takođe predu kada su nervozne, povređene, kada se mace, doje ili pokušavaju da komuniciraju. To je njihov način da teše sebe i druge. I ne može se napraviti razlika između predenja kada su srećne ili stresirane ukoliko ne znamo okolnosti, ali ono što znamo jeste da su uvek nervozne kada idu kod veterinara.

Mazite svoju mačku dok prede. Ako sumnjate da je anksiozna, pitajte svog veterinara za sintetičke feromone koji čine da se mačka oseća sigurno.

5. Mačke su toliko samostalne da im ne treba društvo

U poslednjoj deceniji poprilično je razbijena ova predrasuda. I mačkama je potrebna dnevna doza pažnje, maženja, mentalne i fizičke aktivosti kako bi ostale zdrave i srećne.

Možete na svoj prozor staviti nekoliko zrna hleba i tako privuči ptice. Napravite svojoj mački penjalice i grebalice i igrajte se sa njom svakodnevno.

6. Mačke ne moraju da idu redovno kod veterinara

Statistika kaže da mačke posećuju veterinare mnogo ređe od pasa što znači da su manje šanse da se kod njih preveniraju bolesti poput problema sa zubima i parazitima. Veterinari misle da mnoge mačke stradaju zato što njihovi vlasnici ne shvataju da su one bolesne. Mačke preziru da budu bolesne i povređene i ne vole da pokazuju svoje slabosti zato što u divljini tako postaju lak plen.

A smrtonosne bolesti poput problema sa srcem ili bubrezima nemaju vidljive simptome. Rutinske posete veterinaru im mogu spasiti život. Iako je vaša mačka zdrava, vodite je jednom godišnje veterinaru, dok mačke starije od osam godina treba preventivno da idu kod lekara minimum dva puta godišnje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: