Da li vaša mačka opsesivno jede?

Ako vaša mačka mjauče čim vas vidi da stavljate zalogaj u usta ili vam trči oko nogu kada pođete ka frižideru, velika je verovatnoća da psihički nije najzdravija.

Izvor: B92

Utorak, 21.08.2012.

12:13

Default images

Naime, grupa veterinara sa Univerziteta Padova u Italiji tvrdi da bi kod mačaka koje se tako ponašaju mogla da se javi opsesija prejedanja, prenosi Daily Mail.

Poremećaj ima još neke simptome: povećan apetit i agresivnost ukoliko dođe do izmena navika u ishrani.

Kako bi to dokazali, veterinari su proučavali 8-mesečnog sijamskog mačka Ota koji je dok je bio gladan skakao na sto svojih vlasnika, hranu proždirao u samo nekoliko sekundi, a ponekad čak jeo i plastične igračke.

Veterinari su zaključili da Oto ima poremećaj prejedanja pa su njegovim vlasnicima preporučili terapijski režim u kom više neće jesti pred njim, uvešće svakodnevno igranje i nagrađivati ga za "mirno" ponašanje.

Nakon nekoliko meseci, rezultati ovog režima bili su neverovatno dobri – Oto je prestao da “divlja” dok vlasnici jedu i sada može da bude s njima u trpezariji.

"Ukoliko vaše mačke budete hranili dok ste za stolom, one će zaključiti da je reč o nekom čudesnom automatu koji uvek sadrži hranu.

Kako bi shvatila da neće uvek dobiti ono što želi, nahranite je tačno u vreme kada treba da pojede svoj obrok, a ne dok vi jedete i provodite više vremena igrajući se s njom”, savetuje Paolo Mongilo, koji je bio na čelu istraživanja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: