5 mitova o mačkama u koje verujemo

Uprkos svojoj popularnosti, postoje mnogi mitovi o mačkama u koje vlasnici i dalje veruju. Međutim, ti mitovi mogu dovesti do ozbiljnih fizičkih i psihičkih problema kod mačaka.

Izvor: Yahoo

Četvrtak, 07.03.2013.

20:30

Default images

Pogledajte pet najčešćih mitova o mačkama – i istinu koja se nalazi iza njih.

1. Mačke su samotnjaci i vole da budu same u kući

Neistina: Samoća i separacija mogu biti stresni za mačku. Ovaj stres se može manifestovati u ponašanju poput vršenja nužde van kutije sa peskom, mjaukanja, povraćanja, nervoze prilikom vašeg odlaska i radosti po vašem povratku... Kako bi vaša maca bila srećna, ključno je da ograničite njenu samoću i da joj pružite odgovarajuću stimulaciju tokom tog perioda u vidu igračaka ili posebnih pomagala.

2. Problemi sa kutijom sa peskom ne mogu biti rešeni

Neistina: Odbijanje mačke da koristi kutiju sa peskom može biti povezano sa nekim medicinskim stanjem ili izazvano stresom. Najbolje bi bilo posetiti veterinara. A kada identifikujete problem, možete primeniti neki od brojnih metoda koje će pomoći mački da se navikne na kutiju sa peskom poput korišćenja ženskih feromona, menjanja vrste peska, same kutije ili postavljanja većeg broja kutija po stanu.

3. Mačke grebu zato što su zle

Neistina: Mačke mogu ogrebati čoveka iz velikog broja razloga. Ponekada to rade kako bi pokazale da su iziritirane, recimo, ako ih ne držimo ili ne mazimo na pravi način. Za neke mačke to je vid igre, ukoliko je to slučaj, usmerite njenu pažnju na neku igračku. Grebanje može biti i rezultat medicinskog stanja poput arttritisa koji čini mačku nervoznom što može dovesti do povećane agresivnosti u pojedinim trenucima. U svakom slučaju, ako vaša mačka previše grebe, bitno je posetiti veterinara.

4. Mačkama nije potrebno posebno vreme za igru, one zabavljaju same sebe

Neistina: Mačke uživaju kada imaju dnevne aktivnosti. Ukoliko odvojite vreme da se poigrate sa njom to će smanjiti neka iritantna ponašanja poput buđenja. Mnoge mačke uživaju u šetnji i mogu biti naučene da to čine sa povocem.

5. Mačke se nikada ne slažu sa drugim mačkama

Neistina: Mačke vrlo često uživaju u društvu drugih mačaka. Ukoliko usvajate mače, najbolje bi bilo da uzimate mace iz istog legla pošto će to povećati šanse da se zbliže. U zavisnosti od mačke, moguće je čak dovesti još jednu odraslu mačku u dom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: