Četvrtak, 04.09.2014.

19:36

Kako da zaustavite tuču između pasa

Izvor: Izvor: B92, Pawnation

Kako da zaustavite tuèu izmeðu pasa IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

32 Komentari

Sortiraj po:

Ana

pre 9 godina

@someone,

I meni se desila potpuno ista situacija s tim što sam ja komšijskog bretonca (stariji pas, miran k'o bubica) pustila u naše dvorište da se igra s mojim mešancem (razmaženi jednogodišnjak). Ni sanjala nisam da će se poklati i još pri tom da će moje kuče režati i prvo napasti drugog psa. Prvo, moje kuče jeste maksimalno razmaženo, ali nikad nije ispoljavalo agresiju prema drugim psima. Toliko je neagresivno i nema nagon za čuvanjem da opušteno dozvoljava drugim psima da mu jedu iz činije. Možete mu i celu posudu s hranom uzeti ispred nosa on neće reagovati čak i ako vas prvi put vidi u životu. A na ovog psa je režao i napadao ga, plus nije hteo da reaguje na moju komandu nego me poslušao komšijski pas i odvojio se. Užas. Jedino prilično logično objašnjenje je da ga taj bretonac podseća na jednog drugog psa (rase poenter) koji ga je nedavno napao, ali opet ni to nema smisla jer je bretonac bar 5 puta manji od tog psa.

vlasnica psa

pre 9 godina

kad bi svi, a pogotovo vlasnici malo agresivnijih pasa, drzali pse na povocu, mnogo tuca ne bi ni izbilo. A bas ti sa vecim i jacim psima ih najcesce pustaju slobodne, bukvalno svuda. Mislim pritom iskljucivo na Srbiju. U drugim zemljama to nisam videla.

Tacy

pre 9 godina

Sve bi to bilo super kada današnji hiligančići ne bi trenirali pit bulove za borbu, pa to kad zagrize ne pušta, džaba voda, motka, buka...

Marko

pre 9 godina

Steta sto ne mogu da postavim slike mojih stenaca koji su redovno utvrdjivali svoj polozaj u leglu...zubici ostri kao iglice, svi do jednog krvavi i u oziljcima, jedini alfa muzjak bez ogrebotine...imali su mesec i po dana i po 10-tak kila, a ludi kao odrasli, kolju se na smrt, da ih nisam razdvajao ko zna sta bi bilo...jos u tom uzrastu su fokusirani iskljucivo na psa protivnika, dok coveka i ne konstatuju...ni jedan od stenaca nije ni pokusao da me ugrize kad sam ih razdvajao..
Prilikom razdvajanja "ozbiljnijih" rasa slobodno hvatajte jaceg i dominantnijeg psa, sigurno vas nece napasti, njega covek ne zanima, nije mu pretnja, fokusiran je samo na tog drugog psa..

acs

pre 9 godina

Ova osoba koja je napisala ovaj clanak nema nikakvih veza sa psima. Ako se postupa kako je napisano u tekstu moze covek i pasa samo da nastradaju i nista drugo. Najbolje je ne mesati se u tuci pasa oni to sami odluce koji je dominantniji. Ni u kakvom slucaju ako je pas na kanapu vuci kanap tada pas postaje jos agresivniji i tada postoji mogucnost da neko nastrada. Kada prolazi pas pored psa kanap uvek drzati da visi a ne zategnut. Kada su psi pusteni moraju sami da rese problem nikako vikati udarati o zemlji praviti galamu jednostavno ih iognorisati i dalje ici oni to sami resavaju i obicno bez nekih povreda.

MT

pre 9 godina

Dajte savet kako da sprečim tuču, kada je jedan od vlasnika nezainteresovan ili ako drugi vlasnik huška svog psa na vašeg. Dešavalo mi se i jedno i drugo...

Hasky

pre 9 godina

Pre par godina setam psa (muzjak Samojed) u parku i na nas naleti rotvajler od bar 70 kg( citaj tele). Vlasnik tog teleta se uspanicio jer mu se ovaj otrgo kontroli i vristi na njega kako bi ovaj stao. Medjutim to tele se zaletelo pravo na mog psa i uhvatilo ga za vrat u roku od par sekundi. Moja pas je imao oko 30 kg a leteo je kroz vazduh kao pero. Vriska, panika, sutiranje, povlacenje.. ma nista dok na kraju nisam video da je vrag odneo salu i da ako nesto ne uradim ode pas. Uhvatim tog rota za zadnje noge i povucem ka sebi ali on ni tad nije pustao.U trenutku skontam da su mi njegova m***da bas tu pri ruci i da je mozda to i jedini nacin. Jednom rukom za nogu, drugom za j**ja stisnem i uvrnem koliko sam imao snage. Momentalno rot je ozgubio svu snagu i prosuo se na zemlju. Sreca moja a i mog psa da mu je dlaka bila pregusta i da je ovaj rot imao nekako vise siru i kracu vilicu pa sem malo krvi dlaka vece stete nije bilo. Tele na kraju ostalo da lezi i cvili. U svakom slucaju cista logika je presudila ali ne znam bas sta bi bilo da su kojim slucajem bile agresivne zenke u pitanju. Tu bi verovatno morao neki drugi potez :)

Marko

pre 9 godina

@Vladimir...kod odredjenih rasa hvatanje za zadnje noge i podizanje u vazduh ne pomaze, jednostavno su previse tvrdoglavi i srcani da bi prekinuli tucu...probao sam to prilikom razdvajanja muzjaka argentinca, podizem njega a on podize drugog psa...jedino pusti kad ga uhvatim za ogrlicu i kad mu udjem u vidokrug, onda me poslusa i pusti...sve dok me nema u vidokrugu, mogu da vicem i da ga sutiram do sutra, ne konstatuje me uopste...
Inace, psi se vrlo cesto pokace u sekundi, cak i bez znakova upozorenja ( podignutog repa, nakostresene dlake, iskezenih zuba..), zato je prevencija najbolje resenje, pratite ponasanje pasa i reagujte na vreme da ne bi doslo do nezeljenih posledica..

phil

pre 9 godina

nema vike,pogotovo ne udaranja,toj jos vise stimulise psa...najbolje je jednog od njih podici sa zemlje ili u medjuugrizu povuci psa za ogrlicu

Lenny

pre 9 godina

Najteže su povrede kada se sukobe 2 psa podjednake-slične snage. Tada je vrlo teško razdvojiti pse istovremeno,a to je najbolji način.

Tanja

pre 9 godina

Uspevala sam do sada da sprečim vikom, a bilo je dosta situacija u kojima sam uspešno preventivno reagovala, tačno možete da vidite stav psa koji je spreman da napadne. Ovaj predlog o hvatanju za zadnje šape mi se sviđa, nisam to znala ranije, definivno ako bude stani pani - pas mi je srednje velik, ali nikako ne bi mogao da se nosi sa stafordima, rotovima, vučjacima i drugim velikim rasama - ima da padne hvatanje za šape. Mislim ovog drugog, moja keruša bi u toj situaciji, čim se oslobodi, pobegla brzinom ptice trkačice :))))

Alo Bing?

pre 9 godina

Tea, kastrirajte oba mužjaka. To je jedino rešenje pošto vidim da ste svesni da će sledeći put možda biti kasno za jednog od njih.

trtmrt

pre 9 godina

uhvatiti dominantnog PSA za rep ili zadnje noge i podici.
ukoliko niste sigurni i plasljivi ste, slomiti PSU rep. I tuca je gotova...ne opravdavam ovo za rep Ali je delotvorno...vojno policijski recept.

decko iz bloka

pre 9 godina

Naravno, to ne znači ni da bi odmah trebalo da se postavite između dva psa – vaša bezbednost uvek treba da bude na prvom mestu.

Sa tim se dosta ljudi nece sloziti.. :)

ja

pre 9 godina

mog psa je par puta napao drugi pas, sva sreca bez vecih posledica, al najgore je sto se to odigralo u delicu sekunde, ni iz cega... tek sto se pogledaju, a vec je drugi pas mom za vratom... u tim trnucima ne mislim ni na sta, i ne odgovaram za sebe, al onda vlsaniku svasta kazem jer su obicno to psi bez povodca,a sam pas po sebi nije kriv, nego vlasnik, i to uvek imam a pameti...

Vladimir

pre 9 godina

Tuca se dogodila pre mesec dana u mom dvoristu izmedju mog i komsijinog psa koji se otkinuo sa lanca. Rezanje i ujedanje za vrat, trajalo je par minuta. Moj decko je vikao, sutirao ih, ali nije vredelo, sve dok nisam spazila i ugrabila jednu motku. Uspela sam da oteram komsijinog psa na ulicu gde ga je vlasnik pokupio.

Naravno da nije pomoglo, vika i sutiranje nogom samo povecavaju stepen agresije!!!
Nema vike nema panike, samo odvajanje....

Marko

pre 9 godina

Pazite kad razdvajate labradore, retrivere i slicne "dobrocudne" rase...oni ce vas ujesti iz straha, a verujte da uopste nemaju slab ugriz...imao sam takav slucaj kad sam razdvajao mog argentinca i razmazenog retrivera koji ga je napao iz cista mira...vlasnik retrivera klinac koji se uspanicio, ja uhvatio mog psa najnormalnije za ogrlicu, a pri pokusaju da uhvatim i retrivera dobijem ujed...epilog: argentinac bez ogrebotine, retriver otvoren na par mesta, a ja sa otvorenom sakom i 4 konca..

Tea

pre 9 godina

Pre par meseci su se dohvatila nasa dva muzjaka: staford i malinoa. Obojica mladi, u punoj snazi. Bilo je jezivo. Voda nije pomagala, vikanje takodje. Kako smo ih razdvojili ni sada ne znam. Obojica su prosla sa prilicnim ugrizima: staford je imao veci broj ugriza, a malinoa dve rane, ali duboke. To nije bio prvi put da se dohvate i svaki put je bilo sve gore i gore i teze ih razdvojiti.
Sada vodimo racuna da se ne dohvate ponovo, jer se plasim da ce sledeci biti fatalan za jednog. Mozda je to i najbolji nacin-spreciti konflikt!

Vladimir

pre 9 godina

Ovo sto pise ovde nije uopste dobar savet kako da razdvojite dva psa.
Jedini siguran nacin da se umesate i sprecite dalju borbu dva psa je da jaceg tj psa koji dominira, odnosno ako su slicnih snaga onda ne svog psa vec drugog uhvatite za zadnje sape i podignete ih od zemlje visoko.

U ovom polozaju pas fizicki ne moze da se okrene i da vas ugrize, dok vaseg psa mozete u trenutku kad je drugi pas onemogucen da se dalje bori smirivati glasovnim komandama.

Pri tom znajte morate biti odlucni i psa cvrsto drzati za sadnje sape.

Ako uhvatite psa za struk on fizicki moze da se okrene i da vas ugrize, postoji cak opasnost da vas vlastiti pas ugrize posto u zaru borbe samo oseca nesto oko struka i refleksno se brani.

Bolje je naravno ako se oba psa mogu uhvatiti za zadnje sape.
Blize od toga nikakooooo!!!

someone

pre 9 godina

Tuca se dogodila pre mesec dana u mom dvoristu izmedju mog i komsijinog psa koji se otkinuo sa lanca. Rezanje i ujedanje za vrat, trajalo je par minuta. Moj decko je vikao, sutirao ih, ali nije vredelo, sve dok nisam spazila i ugrabila jednu motku. Uspela sam da oteram komsijinog psa na ulicu gde ga je vlasnik pokupio.

Vladimir

pre 9 godina

Ovo sto pise ovde nije uopste dobar savet kako da razdvojite dva psa.
Jedini siguran nacin da se umesate i sprecite dalju borbu dva psa je da jaceg tj psa koji dominira, odnosno ako su slicnih snaga onda ne svog psa vec drugog uhvatite za zadnje sape i podignete ih od zemlje visoko.

U ovom polozaju pas fizicki ne moze da se okrene i da vas ugrize, dok vaseg psa mozete u trenutku kad je drugi pas onemogucen da se dalje bori smirivati glasovnim komandama.

Pri tom znajte morate biti odlucni i psa cvrsto drzati za sadnje sape.

Ako uhvatite psa za struk on fizicki moze da se okrene i da vas ugrize, postoji cak opasnost da vas vlastiti pas ugrize posto u zaru borbe samo oseca nesto oko struka i refleksno se brani.

Bolje je naravno ako se oba psa mogu uhvatiti za zadnje sape.
Blize od toga nikakooooo!!!

someone

pre 9 godina

Tuca se dogodila pre mesec dana u mom dvoristu izmedju mog i komsijinog psa koji se otkinuo sa lanca. Rezanje i ujedanje za vrat, trajalo je par minuta. Moj decko je vikao, sutirao ih, ali nije vredelo, sve dok nisam spazila i ugrabila jednu motku. Uspela sam da oteram komsijinog psa na ulicu gde ga je vlasnik pokupio.

Tea

pre 9 godina

Pre par meseci su se dohvatila nasa dva muzjaka: staford i malinoa. Obojica mladi, u punoj snazi. Bilo je jezivo. Voda nije pomagala, vikanje takodje. Kako smo ih razdvojili ni sada ne znam. Obojica su prosla sa prilicnim ugrizima: staford je imao veci broj ugriza, a malinoa dve rane, ali duboke. To nije bio prvi put da se dohvate i svaki put je bilo sve gore i gore i teze ih razdvojiti.
Sada vodimo racuna da se ne dohvate ponovo, jer se plasim da ce sledeci biti fatalan za jednog. Mozda je to i najbolji nacin-spreciti konflikt!

Hasky

pre 9 godina

Pre par godina setam psa (muzjak Samojed) u parku i na nas naleti rotvajler od bar 70 kg( citaj tele). Vlasnik tog teleta se uspanicio jer mu se ovaj otrgo kontroli i vristi na njega kako bi ovaj stao. Medjutim to tele se zaletelo pravo na mog psa i uhvatilo ga za vrat u roku od par sekundi. Moja pas je imao oko 30 kg a leteo je kroz vazduh kao pero. Vriska, panika, sutiranje, povlacenje.. ma nista dok na kraju nisam video da je vrag odneo salu i da ako nesto ne uradim ode pas. Uhvatim tog rota za zadnje noge i povucem ka sebi ali on ni tad nije pustao.U trenutku skontam da su mi njegova m***da bas tu pri ruci i da je mozda to i jedini nacin. Jednom rukom za nogu, drugom za j**ja stisnem i uvrnem koliko sam imao snage. Momentalno rot je ozgubio svu snagu i prosuo se na zemlju. Sreca moja a i mog psa da mu je dlaka bila pregusta i da je ovaj rot imao nekako vise siru i kracu vilicu pa sem malo krvi dlaka vece stete nije bilo. Tele na kraju ostalo da lezi i cvili. U svakom slucaju cista logika je presudila ali ne znam bas sta bi bilo da su kojim slucajem bile agresivne zenke u pitanju. Tu bi verovatno morao neki drugi potez :)

ja

pre 9 godina

mog psa je par puta napao drugi pas, sva sreca bez vecih posledica, al najgore je sto se to odigralo u delicu sekunde, ni iz cega... tek sto se pogledaju, a vec je drugi pas mom za vratom... u tim trnucima ne mislim ni na sta, i ne odgovaram za sebe, al onda vlsaniku svasta kazem jer su obicno to psi bez povodca,a sam pas po sebi nije kriv, nego vlasnik, i to uvek imam a pameti...

Alo Bing?

pre 9 godina

Tea, kastrirajte oba mužjaka. To je jedino rešenje pošto vidim da ste svesni da će sledeći put možda biti kasno za jednog od njih.

Vladimir

pre 9 godina

Tuca se dogodila pre mesec dana u mom dvoristu izmedju mog i komsijinog psa koji se otkinuo sa lanca. Rezanje i ujedanje za vrat, trajalo je par minuta. Moj decko je vikao, sutirao ih, ali nije vredelo, sve dok nisam spazila i ugrabila jednu motku. Uspela sam da oteram komsijinog psa na ulicu gde ga je vlasnik pokupio.

Naravno da nije pomoglo, vika i sutiranje nogom samo povecavaju stepen agresije!!!
Nema vike nema panike, samo odvajanje....

Tacy

pre 9 godina

Sve bi to bilo super kada današnji hiligančići ne bi trenirali pit bulove za borbu, pa to kad zagrize ne pušta, džaba voda, motka, buka...

Marko

pre 9 godina

Pazite kad razdvajate labradore, retrivere i slicne "dobrocudne" rase...oni ce vas ujesti iz straha, a verujte da uopste nemaju slab ugriz...imao sam takav slucaj kad sam razdvajao mog argentinca i razmazenog retrivera koji ga je napao iz cista mira...vlasnik retrivera klinac koji se uspanicio, ja uhvatio mog psa najnormalnije za ogrlicu, a pri pokusaju da uhvatim i retrivera dobijem ujed...epilog: argentinac bez ogrebotine, retriver otvoren na par mesta, a ja sa otvorenom sakom i 4 konca..

decko iz bloka

pre 9 godina

Naravno, to ne znači ni da bi odmah trebalo da se postavite između dva psa – vaša bezbednost uvek treba da bude na prvom mestu.

Sa tim se dosta ljudi nece sloziti.. :)

Marko

pre 9 godina

@Vladimir...kod odredjenih rasa hvatanje za zadnje noge i podizanje u vazduh ne pomaze, jednostavno su previse tvrdoglavi i srcani da bi prekinuli tucu...probao sam to prilikom razdvajanja muzjaka argentinca, podizem njega a on podize drugog psa...jedino pusti kad ga uhvatim za ogrlicu i kad mu udjem u vidokrug, onda me poslusa i pusti...sve dok me nema u vidokrugu, mogu da vicem i da ga sutiram do sutra, ne konstatuje me uopste...
Inace, psi se vrlo cesto pokace u sekundi, cak i bez znakova upozorenja ( podignutog repa, nakostresene dlake, iskezenih zuba..), zato je prevencija najbolje resenje, pratite ponasanje pasa i reagujte na vreme da ne bi doslo do nezeljenih posledica..

Tanja

pre 9 godina

Uspevala sam do sada da sprečim vikom, a bilo je dosta situacija u kojima sam uspešno preventivno reagovala, tačno možete da vidite stav psa koji je spreman da napadne. Ovaj predlog o hvatanju za zadnje šape mi se sviđa, nisam to znala ranije, definivno ako bude stani pani - pas mi je srednje velik, ali nikako ne bi mogao da se nosi sa stafordima, rotovima, vučjacima i drugim velikim rasama - ima da padne hvatanje za šape. Mislim ovog drugog, moja keruša bi u toj situaciji, čim se oslobodi, pobegla brzinom ptice trkačice :))))

MT

pre 9 godina

Dajte savet kako da sprečim tuču, kada je jedan od vlasnika nezainteresovan ili ako drugi vlasnik huška svog psa na vašeg. Dešavalo mi se i jedno i drugo...

Lenny

pre 9 godina

Najteže su povrede kada se sukobe 2 psa podjednake-slične snage. Tada je vrlo teško razdvojiti pse istovremeno,a to je najbolji način.

phil

pre 9 godina

nema vike,pogotovo ne udaranja,toj jos vise stimulise psa...najbolje je jednog od njih podici sa zemlje ili u medjuugrizu povuci psa za ogrlicu

trtmrt

pre 9 godina

uhvatiti dominantnog PSA za rep ili zadnje noge i podici.
ukoliko niste sigurni i plasljivi ste, slomiti PSU rep. I tuca je gotova...ne opravdavam ovo za rep Ali je delotvorno...vojno policijski recept.

vlasnica psa

pre 9 godina

kad bi svi, a pogotovo vlasnici malo agresivnijih pasa, drzali pse na povocu, mnogo tuca ne bi ni izbilo. A bas ti sa vecim i jacim psima ih najcesce pustaju slobodne, bukvalno svuda. Mislim pritom iskljucivo na Srbiju. U drugim zemljama to nisam videla.

Ana

pre 9 godina

@someone,

I meni se desila potpuno ista situacija s tim što sam ja komšijskog bretonca (stariji pas, miran k'o bubica) pustila u naše dvorište da se igra s mojim mešancem (razmaženi jednogodišnjak). Ni sanjala nisam da će se poklati i još pri tom da će moje kuče režati i prvo napasti drugog psa. Prvo, moje kuče jeste maksimalno razmaženo, ali nikad nije ispoljavalo agresiju prema drugim psima. Toliko je neagresivno i nema nagon za čuvanjem da opušteno dozvoljava drugim psima da mu jedu iz činije. Možete mu i celu posudu s hranom uzeti ispred nosa on neće reagovati čak i ako vas prvi put vidi u životu. A na ovog psa je režao i napadao ga, plus nije hteo da reaguje na moju komandu nego me poslušao komšijski pas i odvojio se. Užas. Jedino prilično logično objašnjenje je da ga taj bretonac podseća na jednog drugog psa (rase poenter) koji ga je nedavno napao, ali opet ni to nema smisla jer je bretonac bar 5 puta manji od tog psa.

Marko

pre 9 godina

Steta sto ne mogu da postavim slike mojih stenaca koji su redovno utvrdjivali svoj polozaj u leglu...zubici ostri kao iglice, svi do jednog krvavi i u oziljcima, jedini alfa muzjak bez ogrebotine...imali su mesec i po dana i po 10-tak kila, a ludi kao odrasli, kolju se na smrt, da ih nisam razdvajao ko zna sta bi bilo...jos u tom uzrastu su fokusirani iskljucivo na psa protivnika, dok coveka i ne konstatuju...ni jedan od stenaca nije ni pokusao da me ugrize kad sam ih razdvajao..
Prilikom razdvajanja "ozbiljnijih" rasa slobodno hvatajte jaceg i dominantnijeg psa, sigurno vas nece napasti, njega covek ne zanima, nije mu pretnja, fokusiran je samo na tog drugog psa..

acs

pre 9 godina

Ova osoba koja je napisala ovaj clanak nema nikakvih veza sa psima. Ako se postupa kako je napisano u tekstu moze covek i pasa samo da nastradaju i nista drugo. Najbolje je ne mesati se u tuci pasa oni to sami odluce koji je dominantniji. Ni u kakvom slucaju ako je pas na kanapu vuci kanap tada pas postaje jos agresivniji i tada postoji mogucnost da neko nastrada. Kada prolazi pas pored psa kanap uvek drzati da visi a ne zategnut. Kada su psi pusteni moraju sami da rese problem nikako vikati udarati o zemlji praviti galamu jednostavno ih iognorisati i dalje ici oni to sami resavaju i obicno bez nekih povreda.

acs

pre 9 godina

Ova osoba koja je napisala ovaj clanak nema nikakvih veza sa psima. Ako se postupa kako je napisano u tekstu moze covek i pasa samo da nastradaju i nista drugo. Najbolje je ne mesati se u tuci pasa oni to sami odluce koji je dominantniji. Ni u kakvom slucaju ako je pas na kanapu vuci kanap tada pas postaje jos agresivniji i tada postoji mogucnost da neko nastrada. Kada prolazi pas pored psa kanap uvek drzati da visi a ne zategnut. Kada su psi pusteni moraju sami da rese problem nikako vikati udarati o zemlji praviti galamu jednostavno ih iognorisati i dalje ici oni to sami resavaju i obicno bez nekih povreda.

trtmrt

pre 9 godina

uhvatiti dominantnog PSA za rep ili zadnje noge i podici.
ukoliko niste sigurni i plasljivi ste, slomiti PSU rep. I tuca je gotova...ne opravdavam ovo za rep Ali je delotvorno...vojno policijski recept.

Marko

pre 9 godina

Steta sto ne mogu da postavim slike mojih stenaca koji su redovno utvrdjivali svoj polozaj u leglu...zubici ostri kao iglice, svi do jednog krvavi i u oziljcima, jedini alfa muzjak bez ogrebotine...imali su mesec i po dana i po 10-tak kila, a ludi kao odrasli, kolju se na smrt, da ih nisam razdvajao ko zna sta bi bilo...jos u tom uzrastu su fokusirani iskljucivo na psa protivnika, dok coveka i ne konstatuju...ni jedan od stenaca nije ni pokusao da me ugrize kad sam ih razdvajao..
Prilikom razdvajanja "ozbiljnijih" rasa slobodno hvatajte jaceg i dominantnijeg psa, sigurno vas nece napasti, njega covek ne zanima, nije mu pretnja, fokusiran je samo na tog drugog psa..

Tea

pre 9 godina

Pre par meseci su se dohvatila nasa dva muzjaka: staford i malinoa. Obojica mladi, u punoj snazi. Bilo je jezivo. Voda nije pomagala, vikanje takodje. Kako smo ih razdvojili ni sada ne znam. Obojica su prosla sa prilicnim ugrizima: staford je imao veci broj ugriza, a malinoa dve rane, ali duboke. To nije bio prvi put da se dohvate i svaki put je bilo sve gore i gore i teze ih razdvojiti.
Sada vodimo racuna da se ne dohvate ponovo, jer se plasim da ce sledeci biti fatalan za jednog. Mozda je to i najbolji nacin-spreciti konflikt!

Vladimir

pre 9 godina

Ovo sto pise ovde nije uopste dobar savet kako da razdvojite dva psa.
Jedini siguran nacin da se umesate i sprecite dalju borbu dva psa je da jaceg tj psa koji dominira, odnosno ako su slicnih snaga onda ne svog psa vec drugog uhvatite za zadnje sape i podignete ih od zemlje visoko.

U ovom polozaju pas fizicki ne moze da se okrene i da vas ugrize, dok vaseg psa mozete u trenutku kad je drugi pas onemogucen da se dalje bori smirivati glasovnim komandama.

Pri tom znajte morate biti odlucni i psa cvrsto drzati za sadnje sape.

Ako uhvatite psa za struk on fizicki moze da se okrene i da vas ugrize, postoji cak opasnost da vas vlastiti pas ugrize posto u zaru borbe samo oseca nesto oko struka i refleksno se brani.

Bolje je naravno ako se oba psa mogu uhvatiti za zadnje sape.
Blize od toga nikakooooo!!!

someone

pre 9 godina

Tuca se dogodila pre mesec dana u mom dvoristu izmedju mog i komsijinog psa koji se otkinuo sa lanca. Rezanje i ujedanje za vrat, trajalo je par minuta. Moj decko je vikao, sutirao ih, ali nije vredelo, sve dok nisam spazila i ugrabila jednu motku. Uspela sam da oteram komsijinog psa na ulicu gde ga je vlasnik pokupio.

Marko

pre 9 godina

Pazite kad razdvajate labradore, retrivere i slicne "dobrocudne" rase...oni ce vas ujesti iz straha, a verujte da uopste nemaju slab ugriz...imao sam takav slucaj kad sam razdvajao mog argentinca i razmazenog retrivera koji ga je napao iz cista mira...vlasnik retrivera klinac koji se uspanicio, ja uhvatio mog psa najnormalnije za ogrlicu, a pri pokusaju da uhvatim i retrivera dobijem ujed...epilog: argentinac bez ogrebotine, retriver otvoren na par mesta, a ja sa otvorenom sakom i 4 konca..

vlasnica psa

pre 9 godina

kad bi svi, a pogotovo vlasnici malo agresivnijih pasa, drzali pse na povocu, mnogo tuca ne bi ni izbilo. A bas ti sa vecim i jacim psima ih najcesce pustaju slobodne, bukvalno svuda. Mislim pritom iskljucivo na Srbiju. U drugim zemljama to nisam videla.

decko iz bloka

pre 9 godina

Naravno, to ne znači ni da bi odmah trebalo da se postavite između dva psa – vaša bezbednost uvek treba da bude na prvom mestu.

Sa tim se dosta ljudi nece sloziti.. :)

Hasky

pre 9 godina

Pre par godina setam psa (muzjak Samojed) u parku i na nas naleti rotvajler od bar 70 kg( citaj tele). Vlasnik tog teleta se uspanicio jer mu se ovaj otrgo kontroli i vristi na njega kako bi ovaj stao. Medjutim to tele se zaletelo pravo na mog psa i uhvatilo ga za vrat u roku od par sekundi. Moja pas je imao oko 30 kg a leteo je kroz vazduh kao pero. Vriska, panika, sutiranje, povlacenje.. ma nista dok na kraju nisam video da je vrag odneo salu i da ako nesto ne uradim ode pas. Uhvatim tog rota za zadnje noge i povucem ka sebi ali on ni tad nije pustao.U trenutku skontam da su mi njegova m***da bas tu pri ruci i da je mozda to i jedini nacin. Jednom rukom za nogu, drugom za j**ja stisnem i uvrnem koliko sam imao snage. Momentalno rot je ozgubio svu snagu i prosuo se na zemlju. Sreca moja a i mog psa da mu je dlaka bila pregusta i da je ovaj rot imao nekako vise siru i kracu vilicu pa sem malo krvi dlaka vece stete nije bilo. Tele na kraju ostalo da lezi i cvili. U svakom slucaju cista logika je presudila ali ne znam bas sta bi bilo da su kojim slucajem bile agresivne zenke u pitanju. Tu bi verovatno morao neki drugi potez :)

Alo Bing?

pre 9 godina

Tea, kastrirajte oba mužjaka. To je jedino rešenje pošto vidim da ste svesni da će sledeći put možda biti kasno za jednog od njih.

ja

pre 9 godina

mog psa je par puta napao drugi pas, sva sreca bez vecih posledica, al najgore je sto se to odigralo u delicu sekunde, ni iz cega... tek sto se pogledaju, a vec je drugi pas mom za vratom... u tim trnucima ne mislim ni na sta, i ne odgovaram za sebe, al onda vlsaniku svasta kazem jer su obicno to psi bez povodca,a sam pas po sebi nije kriv, nego vlasnik, i to uvek imam a pameti...

Tanja

pre 9 godina

Uspevala sam do sada da sprečim vikom, a bilo je dosta situacija u kojima sam uspešno preventivno reagovala, tačno možete da vidite stav psa koji je spreman da napadne. Ovaj predlog o hvatanju za zadnje šape mi se sviđa, nisam to znala ranije, definivno ako bude stani pani - pas mi je srednje velik, ali nikako ne bi mogao da se nosi sa stafordima, rotovima, vučjacima i drugim velikim rasama - ima da padne hvatanje za šape. Mislim ovog drugog, moja keruša bi u toj situaciji, čim se oslobodi, pobegla brzinom ptice trkačice :))))

Ana

pre 9 godina

@someone,

I meni se desila potpuno ista situacija s tim što sam ja komšijskog bretonca (stariji pas, miran k'o bubica) pustila u naše dvorište da se igra s mojim mešancem (razmaženi jednogodišnjak). Ni sanjala nisam da će se poklati i još pri tom da će moje kuče režati i prvo napasti drugog psa. Prvo, moje kuče jeste maksimalno razmaženo, ali nikad nije ispoljavalo agresiju prema drugim psima. Toliko je neagresivno i nema nagon za čuvanjem da opušteno dozvoljava drugim psima da mu jedu iz činije. Možete mu i celu posudu s hranom uzeti ispred nosa on neće reagovati čak i ako vas prvi put vidi u životu. A na ovog psa je režao i napadao ga, plus nije hteo da reaguje na moju komandu nego me poslušao komšijski pas i odvojio se. Užas. Jedino prilično logično objašnjenje je da ga taj bretonac podseća na jednog drugog psa (rase poenter) koji ga je nedavno napao, ali opet ni to nema smisla jer je bretonac bar 5 puta manji od tog psa.

Vladimir

pre 9 godina

Tuca se dogodila pre mesec dana u mom dvoristu izmedju mog i komsijinog psa koji se otkinuo sa lanca. Rezanje i ujedanje za vrat, trajalo je par minuta. Moj decko je vikao, sutirao ih, ali nije vredelo, sve dok nisam spazila i ugrabila jednu motku. Uspela sam da oteram komsijinog psa na ulicu gde ga je vlasnik pokupio.

Naravno da nije pomoglo, vika i sutiranje nogom samo povecavaju stepen agresije!!!
Nema vike nema panike, samo odvajanje....

Marko

pre 9 godina

@Vladimir...kod odredjenih rasa hvatanje za zadnje noge i podizanje u vazduh ne pomaze, jednostavno su previse tvrdoglavi i srcani da bi prekinuli tucu...probao sam to prilikom razdvajanja muzjaka argentinca, podizem njega a on podize drugog psa...jedino pusti kad ga uhvatim za ogrlicu i kad mu udjem u vidokrug, onda me poslusa i pusti...sve dok me nema u vidokrugu, mogu da vicem i da ga sutiram do sutra, ne konstatuje me uopste...
Inace, psi se vrlo cesto pokace u sekundi, cak i bez znakova upozorenja ( podignutog repa, nakostresene dlake, iskezenih zuba..), zato je prevencija najbolje resenje, pratite ponasanje pasa i reagujte na vreme da ne bi doslo do nezeljenih posledica..

Tacy

pre 9 godina

Sve bi to bilo super kada današnji hiligančići ne bi trenirali pit bulove za borbu, pa to kad zagrize ne pušta, džaba voda, motka, buka...

phil

pre 9 godina

nema vike,pogotovo ne udaranja,toj jos vise stimulise psa...najbolje je jednog od njih podici sa zemlje ili u medjuugrizu povuci psa za ogrlicu

Lenny

pre 9 godina

Najteže su povrede kada se sukobe 2 psa podjednake-slične snage. Tada je vrlo teško razdvojiti pse istovremeno,a to je najbolji način.

MT

pre 9 godina

Dajte savet kako da sprečim tuču, kada je jedan od vlasnika nezainteresovan ili ako drugi vlasnik huška svog psa na vašeg. Dešavalo mi se i jedno i drugo...