Prava mala šuma u akvarijumu

U akvaristici su uvek bile primamljive biljke koje omogućavaju formiranje bujne vegetacije. Jedna od njih, koja može pomoći formiranju 'šume' u akvarijumu je Tonina fluviatilis.

Izvor: Izvor: dr Saša T. Živanoviæ / Veèernje novosti

Četvrtak, 15.05.2014.

08:49

Default images

Ova lepa biljka po izgledu podseća na Elodeu densu. Pripada familiji Asteraceae i njen naučni naziv je Tonina fluviatilis.

Postojbina ove biljke je Južna Amerika. U prirodnim uslovima raste u bistrim i sporotekućim malim rekama. Ima dugačko stablo, oko koga su zrakasto raspoređeni podvijeni listovi, koji se šire ka vrhu. Može da naraste u visinu i do 25 cm. Zahteva jako osvetljenje. Odgovara joj temperatura vode u širokom opsegu i to od 20 do 30 stepeni C, pH vrednosti 3.5 do 7. Spada u biljke koje nisu jednostavne za održavanje u akvarijumu.

Ova biljka može biti sa korenom ili plivajuća. Postoji dosta njenih varijeteta koji zavise od mesta porekla biljke. Različitost varijeteta ogleda se u dimenzijama listova. Biljka se ukorenjuje u peskovitu podlogu, gde bi trebalo da ima i tresetnog sloja. Voda treba da bude vrlo meka i blago kisela. Dodavanje ugljen-dioksida praktično je obavezno. Sve ovo se ne preporučuje početnicima jer iziskuje dodatnu opremu, kako za pripremu meke vode, tako i za merenje pH vrednosti i za ubacivanje CO2.

Biljka sa fluorescentnozelenim listovima je odličan kontrast biljkama sa tamnijim listovima u akvarijumu. Treba je saditi u grupama, čime se postiže puni efekat i privlači pogled na bujnu svetlu šumu u akvarijumu. Što se tiče razmnožavanja, kad biljka izraste do površine vode, moguće je preseći njen vrh i ponovo ga zasaditi u podlogu.

Isparavanje vode

Tokom zimskih meseci, kad je temperatura vode u akvarijumu viša od okolne, voda isparava i dolazi do njenog kondenzovanja na hladnim provršinama, kao što su prozorska stakla. Ukoliko na akvarijumu nemate stakleni poklopac, nabavite ga, jer smanjuje efekat kondenzovanja po stanu. U tom slučaju, kondenzovanje se ostvaruje na poklopcu, a kapi vode vraćaju se u akvarijum. Ako ribice podnose i nižu temperaturu, termostat grejača spustite za oko 2 stepena (na primer, na 22 stepena C), što ima dvostruku korist: usporava rad grejača i isparavanje vode.

Izvor: Večernje novosti

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: