B92 Lica

Jelena Kosanić Podunavac

direktorka informativnog programa


U B92 počela je da radi 1999.

Učestvovala je u osnivanju Televizije B92, krajem 2000. godine. Na prvu godišnjicu političkih promena u Srbiji, 5. oktobra 2001. godine, uredila je i vodila prvu emisiju Vesti TV B92. Od 1999. do 2001. uređivala je i vodila talk show emisiju „Ko nam je kriv”, a paralelno sa tom emisijom bila urednica emisije „Izbori se za izbor”, za koju je i izveštavala o glavnim događajima u zemlji. Sa Aleksandrom Timofejevom uređivala je i vodila emisiju „Gospodine predsedniče” 2001. Bila je urednica emisije „Ogledalo” 2002, u kojoj je intervjuisala vodeće političare Srbije i Crne Gore. Vodila je emisiju „Javna tajna” 2003.

Novinarstvom je počela da se bavi sa 19 godina u Televiziji Studio B. Prvo u sportskoj redakciji, kao novinarka i komentatorka fudbalske lige, rukometnih i košarkaških utakmica, zatim kao urednica sportskog bloka u Jutarnjem programu Studija B. 1992. postaje urednica i voditeljka Jutarnjeg programa STB, paralelno radi i emisiju iz ekonomije, a 1993. prelazi u informativnu redakciju STB, u kojoj kao jedan od najmlađih novinara izveštava o političkim zbivanjima u zemlji i prati rad tada najvećih opozicionih stranaka. Do 1996. godine uređuje i vodi centralnu emisiju Vesti STB, a paralelno radi i emisiju „STB Intervju” u kojoj gostuju lideri opozicije. Iste godine, Gradska skupština preuzima kontrolu nad NTV Studiom B i Jelena, u znak protesta, napušta ovu televiziju.

1996. godine piše za najuticajniji nezavisni dnevni list „Naša borba”. Mnogobrojni tekstovi, intervjui, analize, komentari upotpunjeni su istraživačkim novinarstvom, za koje je dobila i specijalnu nagradu „Naše borbe”. Radeći u štampanom mediju nije odustala od elektronske forme novinarstva i od 1996. do1999. radi za produkciju VIN Gordane Suše emisije „Vin magazin” i „Press pretres”.

Pošto je ukinuta „Naša borba” 1998. godine, u želji da se oproba u analitičkom pristupu novinarstvu, prelazi u nedeljnik „Evropljanin”, u kome su u tom trenutku radila najpoznatija novinarska imena: Bogdan Tirnanić, Aleksandar Tijanić, Dragan Bujošević, Ivan Radovanović, Ljiljana Smajlović, Vesna Kostić... Osim tekstova o političkim zbivanjima, pisala je reportaže, ali objavila i mnoge tekstove o fenomenima, poput onih o srpskoj masoneriji, serijal: „Mihajlović, Božić , DB i ostali masoni”.

Paralelno sa novinarskom karijerom, Jelena se uspešno bavila sportom. Igrala je rukomet 16 godina u najtrofejnijem ženskom klubu RK Radnički, sa kojim je osvojila Kup Evrope i dva kupa Jugoslavije. Igrala je i za juniorsku reprezentaciju Jugoslavije, a mnogobrojne medalje i pehari sa najznačajnijih svetskih takmičenja zaokružili su uspešnu sportsku karijeru.

Za vreme porodiljskog odsustva, sa sportskim novinarom Bojanom Milovanovićem, piše knjigu „Kako se stvarala jugoslovenska košarka” u izdanju Košarkaškog saveza SCG.

Vatreni je navijač FK Crvene zvezde i redovno prati sve međunarodne utakmice ovog kluba.

Pored novinarstva, koje stalno usavršava, u budućnosti želi da se bavi i marketnigom, koji je diplomirala, a trenuto je na postdiplomskim studijama na FON-u.

Udata je i ima ćerku Teodoru.

Ostala B92 lica