B92 lica

Brankica Stanković

Brankica Stanković radi u B92 od 1997. godine. Od decembra 2009, odlukom nadležnih institucija, živi sa dvadesetcetvoročasovnim policijskim obezbeđenjem.

Uređivala je centralnu informativnu emisiju Dnevnik Radija B92 i bila je jedan od urednika nedeljnih emisija “Jutopija” i „Apatrija“. Radila je kao dopisnica Švedskog radija i nemačkog WDR.

Od 2004. autorka je i urednica emisije "Insajder", koja je za godinu dana postala najgledanija dokumentarna emisija u Srbiji i najcitiranija u dnevnoj štampi.

Novinarstvom je počela da se bavi 1996. godine na Televiziji Studio B, gde je godinu

dana bila na praksi posle završene škole novinarstva koju su tada jedini put vodili Bojana i Slaviša Lekić. Godine 1997. pozvana je da svoju novinarsku karijeru nastavi na Radiju B92. Posle srednje škole “eksperimentisala” je upisavši glumu na privatnoj akademiji kod profesora Bate Miladinovića, ali je posle dve godine rešila da odustane jer je zaključila da je gluma zapravo ne zanima kao što je zanima novinarstvo. U međuvremenu je završila više međunarodnih škola za istraživačko novinarstvo. Smatra da je najviše naučila od kolega koji su u vreme kada je počela da radi bili prava “novinarska imena”, a kao najkorisniju školu za uspeh koji je napravio Insajder, ocenjuje obuku za istraživačko novinarstvo u okrviru britanske fondacije "Tomson", kao i intenzivni profesionalni program novinarstva u organizaciji Američkog centra za novinare. B92 svojim novinarima omogućava stalno usavršavanje, pa su tako novinari Insajdera prošli jos 2004.godine i obuku kod najpoznatijeg istraživačkog novinara BBC-ija Donalda Mekintajera, kao i obuku kroz više stručnih usavršavanja na TV kursevima BBC-ija i IREX-a. Cilj joj je da upiše  Univerzitet Kolumbija u Njujorku, pa je zato pre tri godine završila IH školu u Londonu kako bi mogla da konkuriše za ovaj presitižni Univerzitet.

Dobitnica je više prestižnih novinarskih nagrada.

- 2004. emisija Insajder “Tragom Ratka Mladića” osvojila je na Devetom međunarodnom TV festivalu u Baru „Bronzanu maslinu“ u kategoriji TV reportaža i ušla u konkurenciju za nagradu na najvećem evropskom festivalu - Gran Pri Evrope.

Emisija je uvrštena  na listu top 10 Gran Pri festivala.

- 2005. dobila je nagradu "Dušan Bogavac", koju za etiku i hrabrost dodeljuje NUNS.

- 2006. dobija nagradu "Jug Grizelj" za najviša dostignuća u istraživačkom novinarstvu.

- 2008. za celokupan rad na emisiji Insajder dodeljena joj je medjunarodna nagrada SEEMO koju dodeljuje 14 urednika medija iz jugoistočne Evrpe

- 2009. po drugi put dobitnica nagrade „Jug Grizelj“ za najviša dostignuća u istraživačkom novinarstvu

- 2010. dobitnica nagrade Svetionik koju dodeljuje ANEM

- 2010. OEBS, koji čini 56 zemalja-članica, proglasio je za Ličnost godine u Srbiji.

- 2011. dobitnica je Nagrade Grada Beograda.

- 2011. NUNS i ambasada SAD-a dodeli su novinarima emisije Insajder  nagradu za rad na serijalu o Kolubari „Prevara veka“ za izuzetnost u istraživačkom novinarstvu. 

Emisija “Insajder” od 2004. do danas bavila se pozadinom ubistva premijera Srbije, švercom cigareta, organizacijom tajnih službi, propustima MUP-a Srbije, huliganima,  fudbalskom, pravosudnom i građevinskom mafijom, kao i korupcijom u nadležnim institucijama, biznismenima, pljačkom države, privatizacijom

Krajem 2009. predstavnici MUP-a zaključili su procenom bezbednosti da joj je život ugrožen zbog tema kojima se bavila u svojim emisijama. Dok je Insajder za najveći broj ljudi u Srbiji najhrabriji novinarski projekat, istovremeno je zbog svih tema kojima se bavio postao smetnja mnogim pojedincima ali i kriminalnim grupama. Uprkos brojnim pretnjama, javnim pozivima na linč, njen odgovor na sve bio je proširenje tima Insajdera. Prvi rezultat proširenog sastava bio je serijal "Prevara veka o Kolubari". Danas su u timu emisije Insajder pored Mirjane Jevtović i  Miodraga Čvorovića, i novinari Irena Stević, Đorđe Nasković i Ivan Angelovski. Insajder je tako opstao i u vrlo teškim uslovima i okolnostima.

Rođena je u Beogradu u oktobru 1975. godine.