Otvorena izložba "Porodični album"

Izložba "Porodični album" o životu romskih porodica svečano je otvorena u Robnoj kući Beograd, u Knez Mihajlovoj ulici. Posetioci će do 17. septembra biti u prilici da se upoznaju sa životima svojih komšija, kroz njihove porodične fotografije, među kojima su i neke sa početka 20. veka.

Izvor: Reporter: Ana Raca Milovanoviæ

Utorak, 11.09.2012.

10:05

Default images

"Mi mislimo da je jako važno da se kroz dokumente koja su oni sami pravili većinska zajednica u srbiji i crnoj gori upozna sa našim sugrađanim o kojim često imamo mnogo predrasuda," kaže Milica Pekić, kustos izložbe.
 
Jedno od bitnih iskustava koje posetioci ove mogu poneti sa sobom jeste da romi nemaju samo fotografije sa svadbe, smatra fotografkinja koja je sa kolegom iz Crne Gore istraživala i fotografisala romske porodice, na prostoru ove dve države.
 
"Ja se nadam da može da bude bitno za mnoge koji će ući na izložbu - porodične fotke koje su iste kakve vi imate ili ja imam u albumima, zato što smo skloni da kažemo pa otkud romima porodične fotografije oni se sam oslikaju na svadbama i drže svoje slike na zidu," smatra fotograf Ana Adamović.

Posetioci i učesnici su prvi posetili izložbu, i evo kako im se dopalo ono što su zatekli u prizemlju Robne kuće u Knez Mihajlovoj.
 
"Ja sam se iznenadio kad sam ušao ovde i video da je sve fantastično urađeno i dobro je da se neko setio ovih ljudi koji rade nešto kada su u pitanju Romi... Pretpostavljam da neko ko se bavio njima i ko je skupio toliki materijal da se namučio jer verovatno ni oni nisu imali tog materijala dovoljno... Mnogo možemo da čujemo koliko se radi na unapređenju romske zajednice, a sada je to dobilo lice..."

Porodične albume romskih porodica i njihove lične istorije možete pregledati i vi na izložbi koja će biti otvorena do 17. septembra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: