Da li je najvoljeniji srpski patrijarh dobio dostojan spomenik? VIDEO

Pre dva dana Beograd je dobio spomenik posvećen Patrijarhu Pavlu, koji se, ako je suditi prema brojnim komentarima nije baš mnogo dopao javnosti. Još dok nije ni bio svečano otkriven, zamerke su stizale sa svih strana.

Kultura

Izvor: B92

Nedelja, 18.11.2018.

13:12

Da li je najvoljeniji srpski patrijarh dobio dostojan spomenik? VIDEO

Neke od njih su isticale da spomnik likom ne podseća na voljenog patrijarha, drugi su postavljali pitanje da li on sedi ili lebdi, treći su isticali da spomenik nije dostojan patrijarhovog života, četvrti pitali zašto gleda prema kafiću, a ne prema crkvi Svetog Marka...

Na ova pitanja, u emisiji Jutro sa Natašom Prve televizije, odgovarali su autor spomenika vajar Zoran Maleš i likovna kritičarka Bojana Burić.

Na pitanje da prokometariše izgled spomenika, Bojana Burić kaže da joj je, kada ga je videla na fotografiji, spomenik bio "začudan" kako po svojoj formi, tako i po mestu koje je izabrano za njegovo postavljanje.

"Ličnost patrijarha, ipak, zahteva neku vrstu izolovanosti, s obzirom na njegovu duhovnost, njegovu prirodu i funkciju, kao i na način njegovog života. Iz poštovanja, koje smo svi mi građani Beograda imali prema njemu kada smo ga viđali na ulici, kao jednog skromnog crkvenog velikodostojnika, čini mi se da mu mesto u prolazu ispred crkve ispod Tašmajdana, ne priliči", kaže Burić.

Kritičarka dodaje da joj je nobičan položaj koji skultpura zauzima, kao i njena proporcija, budući da je patrijarh Pavle bio "sitan, mali" čovek.

Vajar Zoran Maleš kaže da on nije birao mesto na kome će njegov spomenik biti postavljen, ali da je njegova ideja bila da patrijarha predstavi u sedećem položaju "kao da lebdi".

"Što jednostavnije, kao što je i on bio jednostavan čovek", kaže Maleš.

Na pitanje zašto spomenik deluje kao da je nedovršen sa zadnje strane, vajar navodi da je on hteo da uradi najjednostvanije rešenje.

"Stoji primedba da sa zadnje strane postoji ta rupa, ali je spomenik okrenut tako da se ona ne vidi sa prolaza", kaže autor spornog spomenika patrijarhu Pavlu. Zoran Maleš dodaje da je očekivao kritike, ali ne u ovolikom broju.

Da li je najvoljeniji i najcenjeniji srpski patrijarh zaista dobio spomenik dostojan njegove veličine i ko u Srbiji bira i odlučuje kako će nam izgledati spomenici, pogledajte u snimku iz emsije Jutro sa Natašom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

126 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: