Međunarodni viteški festival "Despot Stefan Lazarević" u Manasiji

Međunarodni viteški festival "Despot Stefan Lazarević" - JUST OUT Manasija, ove godine održava se od 24. do 26.avgusta, a povodom izuzetno značajnog jubileja - 600 godina manastira Manasija.

Kultura

Izvor: B92

Sreda, 15.08.2018.

09:13

Međunarodni viteški festival
Foto: Promo

Već četvrtu godinu za redom ova manifestacija promoviše srpsku kulturu i baštinu, uz učešće brojnih umetnika i viteških trupa iz Evrope i sveta. Pored demonstracija viteškog umeća, degustacije srednjevekovne hrane i pića, predstavljanja srednjevekovnih zanata, bogatog kulturno umetničkog programa uz pesmu i igru, posetioci će biti u mogućnosti da prošetaju i kroz viteško selo kako bi se upoznali sa srednjovekovnim načinom života, oruđem i oružjem te epohe. Broj učesnika pod srednjovekovnim oklopom svake godine raste. Prošle godine je nastupilo 400 boraca, a ove se očekuje 500 učesnika. Pored domaćih predstavnika, na turniru će biti trupe iz više od 20 evropskih zemalja, koje će kroz defile i demonstraciju veština prikazati svoje srednjevekovno nasleđe. Posetioci festivala će imati priliku da vide i premijeru igrano-dokumentarni film o Despotu Stefanu Lazareviću "Naučiti mrak da sija".
Foto: Promo
Preko 150.000 ljudi je posetilo manastir Manasiju i videlo festival uživo prethodne tri godine. Pored toga, prošle godine organizatori festivala uspeli su u velikoj meri da animiraju i štampu i portale iz sveta. Atmosfera sa festivala je bila slika dana u londonskom Telegraph-u, omanskom Times-u, a MSN je na naslovnoj strani portala objavio spot u kojem se scene sa borilišta iz Manasije porede sa serijom "Igra prestola", najgledanijom na planeti poslednjih 7 godina. Iranski nacionalni dnevnik je emitovao reportažu o festivalu. "To su neki uspesi kojima se ponosimo jer smo uspeli da pošaljemo sjajnu sliku iz Manasije u svet. Grad Despotovac i ceo region imali su značajno povećanje broja turista u prethodnim godinama, čemu je doprineo ovaj festival. Takođe, veliki broj učesnika festivala se vraćao u Srbiju kako bi obišao i druge turističke destinacije u zemlji, na šta smo veoma ponosni", poručili su organizatori ove značajne manifestacije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: