Izložba o Hildi Dajč - ženi čija smelost izaziva divljenje

Izložba posvećena Hildi Dač, ženi koja je poslednje dane života provela u logoru Staro sajmište, otvorena je u Ustanovi kulture "Parobrod", a autor izložbe Aleksandar Zograf poručio je da je neophodno ispričati mlađim generacijama priču o nestanku sugrađana jevrejske nacionalnosti.

Kultura

Izvor: B92

Utorak, 20.02.2018.

08:14

Izložba o Hildi Dajč - ženi čija smelost izaziva divljenje
Foto: Thinkstock/Ilustracija

Zograf je sinoć objasnio da je to priča u stripu o devojci jevrejskoj porekla koja je svoj život završila u logoru Sajmište, a koja je uspela "da prošvercuje pisma iz pakla".

"Ja sam na osnovu komunikacija Hilde sa prijateljicama koje su bile u Beogradu uspeo da kreiram priču koja govori o toj situaciji i tom vremenu", objasnio je Zograf naglasivši da je bio izazov preneti publici koja je preopterećena "teškom istorijom" takvu priču.

Izložbu je pripremilo Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja u saradnji sa Ambasadom Izraela u Srbiji, a njenom otvaranju prisustvovala je ambasadorka Izraela u Beogradu Alona Fišer Kam.

Ona je kazala da je to izložba važna mladima uopšte, ne samo u Srbiji, ali da je ovde od naročitog značaja jer se radi o devojci koja je poreklom iz Srbije. Kako je navela, priča o Hildi je lični deo, jer kada se priča o stradalima u Holokaustu i činjenici da je šest miliona Jevreja ubijeno, ne radi se samo o broju - već su iza tog broja imena i ljudi, i to, kaže, milion i po dece i tinejdžera.

"Jedna od njih bila je i Hilda Dajč", rekla je ambasadorka, te poručila da pričom o toj devojci upoznajemo priču o tragediji šest miliona ljudi.

"Ja to vidim kao ilustraciju sudbine Jevreja uopšte, sudbinu Jevreja u Srbiji", zaključila je.

Edukativni strip o Hildi Dajč će, kako je rekao njen autor, kroz saradnju sa ministarstvom i Ambasadom Izraela biti besplatno podeljen đacima srednjih škola u Srbiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: