Prva VR umetnička izložba u Srbiji

“Fidelium” autora Milana Markovića počinje u utorak, 28. novembra u 20 časova, a ulaz je besplatan.

Kultura

Izvor: B92

Četvrtak, 23.11.2017.

08:25

Prva VR umetnička izložba u Srbiji
Foto: Promo

Prva umetnička VR izložba u Srbiji pod nazivom “Fidelium” biće svečano otvorena u utorak, 28. novembra sa početkom u 20 časova u Kući kralja Petra I, ulica Vase Pelagića 40 na Senjaku.

Organizatori izložbe Milan Marković, Aleksandra Vuković i Dušan Zlokolica odlučili su se za nesvakidašnji koncept izložbe za ove prostore, jer spaja tradicionalni i moderni način predstavljanja umetničkih dela. Pored izlaganja dela umetnika u realnom prostoru, prvi put u Srbiji posetioci će imati priliku da ceo umetnički opus ovih kreativaca pogledaju u virtuelnoj realnosti uz pomoć VR uređaja.

Na izložbi će u realnom i virtuelnom prostoru svoje radove izlagati 10 uspešnih i afirmisanih umetnika mlađe generacije: Gala Čaki, Marko Kusmuk, Natalija Miladinović, Nemanja Okiljević, Petar Moštić, Petar Sibinović, Stefanija Mihajlović, Tijana Kojić, Una Nikolić i Zdravko Janković. Cilj ove neobične izložbe je da osnaži njihovo predstavljanje u javnosti i da uspostavi uspešnu komunikaciju mladih kreativaca sa publikom iz zemlje i inostranstva.

Prema rečima autora izložbe Milana Marković, umetnici se danas suočavaju sa izazovom da prilagode sadržaje kulture modernom čoveku kome je tehnologija promenila način života, a istovremeno ostanu dosledni sebi i svojoj estetici u tom stvaralačkom procesu.

"Moderna tehnologija je ušla u sve pore našeg života, pa je i uticaj na savremenu umetnost bio neminovan. Fidelium je odgovor mladih umetnika na savremene tehnološke trendove koji su promenili konzumiranje umetničkih dela. Verujemo da će ta sinergija umetnosti i tehnologije, koju ćemo prikazati tokom petodnevne izložbe, napraviti iskorak na beogradskoj umetničkoj sceni", ističe Marković.
Foto: Promo
Za virtualni deo izložbe Fidelium pobrinula se firma VR ALL ART i njen osnivač Vitomir Jevremović. Ovaj beogradski tim razvija platformu za virtuelnu realnost (VR) namenjenu umetnicima, galerijama i muzejima za izlaganje, istraživanje i stvaranje umetnosti.

"Virtuelni prostor je neograničen i pruža nam mogućnost da putem jedinstvene VR ALL ART platforme predstavimo i ostale radove umetnika Fidelium izložbe. Možemo sa sigurnošću da kažemo da vas VR ALL ART i Fidelium vode u budućnost koja spaja tehnologiju i umetnost", najavljuje osnivač VR ALL ART.

Izložba će biti otvorena do 2. decembra, a ulaz je besplatan.

Promociju VR-a, kao novog sredstva vizualne komunikacije u kontekstu izložbenih postavki, podržala je i Vlada republike Srbije. Kabinet premijerke Ane Brnabić je izrazio zadovoljstvo zbog uvođenja novih tehnologija u kulturu i tradicionalni način priprema izložbi. Samom otvaranju izložbe prisustvovaće Ana Ilić, savetnica premijerke za digitalne i kreativne industrije i turizam.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

20 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: