Nagrada "Živojin Pavlović" uručena Radomiru Smiljaniću

U Književnom klubu "Đura Jakšić" u Jagodini, sinoć je, srpskom književniku, publicisti i prevodiocu Radomiru Smiljaniću, uručena književna nagrada "Živojin Pavlović", za 2016. godinu.

Kultura

Izvor: B92

Petak, 10.11.2017.

09:26

Nagrada
Foto: Youtube Screenshot

Nagradu je, u prisustvu brojnih pisaca Jagodine i Pomoravlja i porodice Smiljanića, Smiljaniću uručila predsednica kluba prof. Snežana Bihler, koja je i predsedvala žirijem za dodelu nagrade.

"Velika mi je čast što sam dobio ovu nagradu, nemam reči da se zahvalim mojim sugrađanima, stanovnicima grada u kome sam se rodio, pre 84 godine", rekao je Smiljanić.

Jagodina je specifično mesto sa specifičnim ljudima, ne samo što sam ja ovde ponikao već što znam lično mnoge ljude, a posebno me inspiriše i raduje vaša želja, da budete još jedan velegrad u Srbiji, dodao je on.

Smiljanić je najavio u okviru Akademije "Ivo Andrić" uvođenja nagrade i specijalnog priznanja za "istraživačku književnost". Smiljanić se posebno osvrnuo na saradnju sa Živojinom Pavlovićem, pre svega na delo i film "Budjenje pacova" i istakao da je "veoma važno da se na ovaj način nastavi negovanje uspomena na velikog Živojina Pavlovića".

Nagrada "Živojin Pavlović", ustanovljena je 2002. godine u znak sećanja na jednog od najistaknutijih srpskih romanisijera, pripovedača, esejiste i filmskog reditelja Živojina Pavlovića, a dodeljuje se za najbolju knjigu proze piscima iz Jagodine i Pomoravlja, ili onima koji su rođenjem vezani za ovaj grad.

Smiljanić je rodjen 1934. godine u Jagodini, spada medju najprevodjenije srpske pisce i svrstava se među 20 najznačajnijih srpskih pisaca 20. veka, koji se ogledao u svim žanrovima književnosti, od pripovetke, satire do romana i od dramskih dela i pisanja scenarija za televiziju, film do poezije za decu i odrasle i satiričnih aforizama.

Završio je Filozofski fakultet u Beogradu, odsek za nemački jezik i književnost. Žiri za dodelu nagrade u sastavu prof. Snežana Bihler, istoričar mr. Dejan Tanić i hroničar stare Jagodine istoričar Ninoslav Stanojlović, bio je jednoglasan, a o delima Smiljanića i istorijatu porodice Smiljanić, govorili su sinoć Tanić i Stanojlović.

Nagrada, se sastoji od unikatne povelje, rad Tonija S. Stojanovića i novčanog iznosa dar Skupštine grada. Smiljanić je nagradu dobio za "sveukupan književni i publicistički rad", stoji u obrazlozazenju žirija. Nagrada "Živojin Pavlović" ustanovljena je 2002. godine, u spomen na jednog od najistaknutijih srpskih romansijera, pripovedača, esejiste i filmskog reditelja druge polovine prošlog veka Živojina Pavlovića (1933. - 1998.) koji je mladost proveo u Jagodini.

Autor je dela: "Krivudava reka", "Dve večeri u jesen", "Cigansko groblje", "Ubijao sam bikove", "Kriške vremena" (zbirka pripovedaka), "Divlji vetar", "Ispljuvak pun krvi"... Većina Pavlovićevih filmova ima antologijski značaj u okviru srpske i svetske kinematografije: "Povratak", "Budjenje pacova", "Kad budem mrtav i beo", "Zaseda", "Zadah tela", "Do vidjenja u sledećem ratu"...

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

19 h

Društvo

Roditelji, hitan apel

Tokom noći više maloletnih osoba zbrinuto je zbog teške alkoholisanosti, saopštila je beogradska služba Hitne pomoći.

10:58

21.4.2024.

1 d

Podeli: