Nagrada "Živojin Pavlović" Radomiru Smiljaniću

U Književnom klubu "Đura Jakšić" u Jagodini sutra će srpskom književniku, publicisti i prevodiocu Radomiru Smiljaniću biti uručena književna nagrada "Živojin Pavlović" za 2016.godinu.

Kultura

Izvor: B92

Sreda, 08.11.2017.

13:13

Nagrada
foto: screenshot

Nagrada je ustanovljena 2002 .godine u znak sećanja na jednog od najistaknutijih srpskih romanisijera, pripovedača, esejista i filmskih reditelja - Živojina Pavlovića, a dodeljuje se za najbolju knjigu proze piscu iz Jagodine i Pomoravlja.

Smiljanić je rođen 1934. godine u Jagodini, spada među najprevođenije srpske pisce i svrstava se među 20 najznačajnijih srpskih pisaca 20. veka. Ogledao se u svim žanrovima književnosti, od pripovetke, satire do romana i od dramskih dela i pisanja scenarija za televiziju, film do poezije za decu i odrasle i satiričnih aforizama.

Završio je Filozofski fakultet u Beogradu, odsek za nemački jezik i književnost.

Žiri za dodelu nagrade u sastavu prof. Snežana Bihler, istoričar mr Dejan Tanić i hroničar stare Jagodine Ninoslav Stanojlović, bio je jednoglasan, izjavio je Tanjugu sekretar Književnog kluba "Đura Jakšić" u Jagodini Toni S. Stojanović.

Nagrada, koja se sastoji od unikatne povelje i novčanog iznosa, dar Skupštine grada, Smiljaniću će biti uručena svečano u 18 sati u Književnom klubu "Đura Jakšić" u Jagodini.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: