Laibach: Severna Koreja je problem koji nikako ne sme da se reši

"Milošević je bio diktator samo onoliko koliko je bio diktator veliki Čarli Čaplin u istoimenom filmu, ali bez njegovog humora i humanističke političke vizije. On je zapravo bio još jedna žrtva u procesu dezintegracije Jugoslavije, bezuspešno pokušavajući navući na sebe Titove čizme", ispričao je Ivan Novak član benda Lajbah pred beogradsku premijeru filma o njihovom gostovanju u Severnoj Koreji.

Izvor: nedeljnik.rs
Podeli
Printscreen YouTube/SlobodnaZona
Printscreen YouTube/SlobodnaZona

Lajbah je u mnogo čemu bio prvi sa ovih prostora. Bio je prvi bend iz nekadašnje Jugoslavije koji je uspeo da osvoji svet. Da potpiše ugovor sa čuvenom kućom Mute i da nastupa u najznačajnijim koncertnim prostorima Evrope i Amerike.

I pre dve godine su uspeli u onome što niko nije pre njih. Oni su postali prvi bend koji je nastupio u Severnoj Koreji, i to na praznik -- sedamdesetogodišnjicu oslobođenja te zemlje.

Morten Travik je snimio dokumentarni mjuzikl "Dan oslobođenja" i on će otvoriti 1. novembra u Centru "Sava" festival Slobodna zona.

Ceo svet je ispratio njihovo gostovanje u Severnoj Koreji. Kako danas prate šta se dešava u toj zemlji, Ivan Novak, član benda kaže:

"Pratimo sa naklonošću do Severne Koreje. Napetost koja se stalno događa u vezi sa tom državom, potrebna je da se održi status kvo, gde severnokorejska vladajuća politička struktura, uz pomoć 'spoljne opasnosti' i ideologije stalne prijetnje, zadržava svoju moć i poziciju u toj zemlji."

"Kina na drugoj strani nije naklonjena ozbiljnoj demokratizaciji Severne Koreje, jer bi takav proces brzo rezultirao u ekonomskom i političkom spajanju dveju Koreja, što nikako nije u kineskom interesu."

"Konfliktna situacija definitivno najviše odgovara SAD, koje, uz postojanje problematične, militantne, nepredvidive, nuklearne severnokorejske države, opravdavaju prisustvo svoje vojske u Južnoj Koreji (35.000 vojnika), u Japanu (40.000 vojnika), prisustvo Sedme flote i supernosača aviona "Ronald Regan" u neposrednoj blizini, kao i vojnih baza u Tajlandu, na Filipinima, u Singapuru, na Gvamu...", rekao je Novak.

"Pravi razlog za svu tu nagomilanu vojsku SAD u Istočnom i Južnom kineskom moru, naravno, nije Severna Koreja, već potencijalno mnogo opasnija velesila Kina. Severna Koreja je samo pogodan diplomatski izgovor - problem, koji nikako ne sme da se reši", smatra Novak.

Intervju u celosti možete pročitati u aktuelnom broju "Nedeljnika".

Prati B92 na Viberu

Aktuelno

strana 1 od 68 idi na stranu