Uvodni program 33. Beogradskog džez festivala

Ovogodišnji Beogradski džez festival biće održan od 26. do 30. oktobra u organizaciji Doma omladine pod sloganom "Džez vizije".

Kultura

Izvor: B92

Ponedeljak, 23.10.2017.

14:00

Uvodni program 33. Beogradskog džez festivala

Kao i svake godine, pored glavnog muzičkog programa, posetioci mogu prisustvovati i sadržajima u okviru pratećeg programa Beogradskog džez festivala.

Tako je za 24. oktobar između 16 i 18 časova zakazana promocija knjige "Zvuci vremena“ Vojislava Bubiše Simića.

Vojislav Bubiša Simić (1924), doajen srpskog džeza, ostvario je impresivnu karijeru kao dirigent Džez orkestra RTB (današnjeg Big benda RTS) i kompozitor brojnih dela džez, simfonijske, horske, filmske i dečje muzike. U kompoziciji „Igra pod Šar-planinom" (1962) obradio je narodne motive postajući prvi džez kompozitor u Srbiji koji se bavio spajanjem džeza sa balkanskom tradicijom.

Od sredine 2000-ih dokazao se i kao pisac, objavljujući izuzetne knjige sećanja: Susreti i sećanja (2005), Veselo putovanje: sa Džez orkestrom RTV Beograd po belom svetu (2006), Sentimentalno putovanje (2011), Neispričane priče (2014) i Zvuci vremena (2017).

Njegova aktuelna knjiga sadrži 23 priče u šest poglavlja, obuhvatajući celokupan 20. vek sa sećanjima na muziku, rat i brojnim anegdotama. Recenzenti knjige su Bogdan Popović, Velja Pavlović i Goran Marković.
Nakon toga, od 18 časova, posetioci će moći da pogledaju izložbu fotografija “Džez u Srbiji 1929-1944” iz Muzeja Mihaila Blama.

Mihailo Blam (1947–2014), nas istaknuti džez muzičar, kontrabasista, kompozitor i publicista, više od pola veka sakupljao je artefakte vezane za džez u Srbiji. Kolekciju koju je nasledio od oca Rafaela, kao i niz artefakata (plakata, fotografija, dokumenata, nota...) ostavio je u amanet sinu Markusu da je osnivanjem Džez muzeja učini dostupnim svetu.

Artefakti datiraju od 1927. godine, kada je u Srbiji oformljen prvi džez orkestar Studentski Micky Jazz, pod vođstvom Rafaela Blama. Fotografije prate ekspanziju džeza između 1927. I 1941. godine, a potom i ratni period.

Na festivalu će biti izložen mali deo kolekcije koju poseduje Markus Blam, u nameri da inspiriše postavljanje stalne izložbe u adekvatnom prostoru, koja bi (po Mišinoj želji) služila edukaciji mladih i upoznavanju zainteresovanih sa muzičkom istorijom Srbije i džeza u njoj.
Od 20 časova planiran je koncert. Dve generacije sjajnih inovatora i flamenko majstora, po prvi put u Srbiji: Javier Colina & Josemi Carmona feat. Bandolero (Španija).

Veče flamenko džez vizija kao ekskluzivan uvod u program 33. Beogradskog džez festivala. Koncert je realizovan u saradnji sa Ambasadom Španije i Institutom Servantes u Beogradu.

Ulaznice su u prodaji preko EVENTIM mreže, po ceni od 500 dinara.

Susret Hozemija Karmone i Havijera Koline u projektu "De Cerca" obeležava savršenstvo saradnje dvojice majstora muzike, energični i dubok dijalog koji pojačava prisustvo Bandolera na udaraljkama. Na repertoaru će biti popularne kompozicije i Hozemijeve numere, u kojima je efektno uspostavljena mešavina različitih žanrova – džeza, flamenka i druge latinoameričke muzike.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: