Vajnštajnovo isključenje iz Akademije imaće posledice po druge?

Američka akademija filmskih umetnosti nedavno je isključila iz svog članstva producenta Harvija Vajnštajna. Od kad akademija postoji, pre njega je proteran samo jedan član – glumac Karmin Karidi. Međutim, nakon Vajnštajnovog isključenja postoji opasnost za druge glumce.

Kultura

Izvor: B92

Petak, 20.10.2017.

10:39

Vajnštajnovo isključenje iz Akademije imaće posledice po druge?
Foto: Getty

Akademija filmskih umetnosti je sada “na mukama” jer ne zna kako da se ophodi prema ostalim glumcima koji su na bilo kakav način bili povezivani sa seksualnim napadima ili imali takve sklonosti.

Kao jedan od primera navodi se Roman Polanski, koji se izjasnio krivim pred sudom za slučaj silovanja maloletnice i napustio zemlju. Njega je kasnije za seksualno zlostvljanje optužilo još nekoliko žena.

Bili Kozbi je takođe optuživan za nekoliko seksualnih zločina kao i Stiven Kolins koji je priznao da je seksualno zlostavljao tri maloletnice.

Vudi Alen, koji nikada nije bio optuživan za ovako nešto, ali se suočio sa ozbiljnim optužbama, odbio je poziv za pridruživanje.

Još nekim glumcima, sa strane zlostavljača, ova tema nije nimalo strana. Kejsi Aflek je takođe optužen za seksualno uznemiravanje, ali zbog nagodbe sa žrtvom, nikada nije krivično gonjen.

Glumac i reditelj Nejt Parker takođe je bio optužen za silovanje koleginice studentkinje, ali je kasnije oslobođen krivice. Kada je slučaj dospeo u javnost, a Parker oslobođen i njegov saučesnik i prijater Selestin osuđen, pa zatim oslobođen, žrtva je sebi oduzela život, 2012. godine.

Mel Gibson je bio optužen za antisemitizam. Godine 2006. snimljen je kako izgovara antisemtiske uvrede policajcu koji ga je zaustavio zbog vožnje u pijanom stanju. Šest godina kasnije holivudski scenarista ga je optužio za isto ističući da Gibson ne želi da snimi film o jevrejskim ustanicima jer “mrzi Jevreje”.

Poznate ličnosti iz sveta filma optuživane za seksualno zlostavljanje nisu problem samo za Akademiju, već i brojne druge holivudske organizacije.

Filmska akademija još od svog osnivanja nije objavljivala listu svih članova. Jedan od razloga je namera da zaštite svoje članove od lobiranja tokom filmske sezone. Pravi razlog može biti to što Akademija ne želi da publika procenjuje da li neko treba ili ne treba da se nađe na listi, ali to će se kad-tad dogoditi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: