Američki crtani filmovi: Ako nešto ne valja, optužite Ruse (VIDEO)

Savremene animirane serije odavno više nisu samo jednostavna zabava, već prilično "ozbiljna satira". Crtani filmovi ne samo da odražavaju često neveselu političku realnost, već i vrlo uspešno šire stereotipe o drugim državama.

Kultura

Izvor: sputniknews.com

Subota, 14.10.2017.

12:30

Američki crtani filmovi: Ako nešto ne valja, optužite Ruse (VIDEO)
Foto: YouTube Screenshot

Jedna od globalno popularnijih crtanih serija, američki "Simpsonovi" nije u tom smislu zaobišla Rusiju.

Medvedi, babuške i balalajke

Možda najpoznatiji stereotip o Rusiji koji ne zastareva jeste onaj koji potiče iz američke popularne kulture da medvedi iz Sibira navodno slobodno šetaju ulicama ruskih gradova. U devetoj sezoni "Simpsonovih“ Liza slučajno zalazi u rusku četvrt, gde sreće medveda na rolšuama koji prodaje bombone (što je verovatno aluzija na ruske bombone na čijem se omotu nalazi slika medvedića). Takođe, na sred ulice sede ljudi u ruskoj tradicionalnoj odeći, glasno se svađaju i igraju šah, a iza njih se vidi prodavnica na kojoj piše "Viršle“ ("Sosiski“). Deduška Lenjin

Lenjin je gotovo nezaobilazan gost američkih serija. U epizodi "Simpsonovih“ koja je posvećena navodnom obnavljanju SSSR-a, Lenjin razbija stakleni kovčeg, ustaje i izlazi iz mauzoleja. Šetajući se po ulicama kao zombi, Lenjin konstantno ponavlja: "Moram da uništim kapitalizam“. Mnogi političari iz sovjetske epohe se često pojavljuju u toj crtanoj seriji. Gorbačov i Jeljcin

Mihail Gorbačov se pojavljuje u sedmoj sezoni animirane serije u epizodnoj ulozi — on dolazi na useljenje kod Bušovih sa poklonom. A u osmoj sezoni glavni lik Homer Simpson po običaju provodi dan za šankom, ali mu potom Mo, vlasnik lokalnog bara, ne dozvoljava da sedne u auto dok ne obavi alko test. Na skali pijanstva na mernom balonu najviši stepen je obeležen kao "Boris Jeljcin“. Putin i izbori

Najupečatljiviji primer kako američke serije mogu da se bave svakodnevnom politikom na satiričan, ali i stereotipan način je prošlogodišnja epizoda serije "Simpsonovi", koja je posvećena predsedničkim izborima u SAD. Homer Simpson ide na biračko mesto i susreće maskiranog Vladimira Putina koji pokušava da glasa za Trampa. Pošto je otkriven, ruski predsednik izlazi iz biračke kabine na konju, go do pojasa. Putin tada predviđa pobedu republikanaca rečima: "Moji hakeri će se o svemu pobrinuti, Tramp će pobediti, osvojivši čitavih 102 odsto“. "Ako nešto u svetu naopako krene, za to optužite Ruse“, na tu šemu su odavno navikli gledaoci holivudskih blokbastera, gde su u 90 odsto slučajeva najveći zlikovci Rusi ili ruski imigranti. Sličan se stereotip sve više primenjuje i u animiranim serijama.

Provokativna serija "Saut park“ najviše koristi taj motiv kao osnovu za satirične dijaloge i odraz svih kurioziteta savremene politike — od ruskih terorista koji navodno spremaju napad na Hilari Klinton, do kandidata koji neodoljivo podseća na Trampa i koji se panično plaši susreta sa Vladimirom Putinom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: