Crnogorci izbrisali Nemanjiće?

Iz Statuta Narodnog muzeja Crne Gore, iz dela koji obuhvata istraživanje, prikupljanje, stručnu obradu i prezentaciju muzejskih predmeta koji se odnose na dinastije koje su vladale Crnom Gorom, izbrisani su Nemanjići, pišu "Novosti".

Izvor: novosti.rs
Podeli
Printscreen YouTube/Телевизија Храм
Printscreen YouTube/Телевизија Храм

Ta dinastija, čiji je rodonačelnik Stefan Nemanja rođen u današnjoj Podgorici, vladala je Zetom skoro dva veka. "Novosti" su bezuspešno pokušavale da od nadležnih u Muzeju dođu do odgovora zašto je to učinjeno.

Akademik CANU dr Zoran Lakić je zapanjen ovom vešću.

"Prosto neverovatno! Ali moguće! Legenda kaže da je svoju istoriju Crna Gora počela kao zemlja bogova. Odista Crna Gora ima beskrajno mnogo prošlosti. Na brojnim istorijskim raskršćima alternativna istorija nudila je svoja tumačenja. Bojim se da i u ovom slučaju alternativni istoričari imaju zadnju reč. Iza njih stoji aktuelna politika, zato Podgorica više nije Nemanjin grad", kaže za "Novosti" profesor Lakić.

"Odista bi trebalo proveriti šta piše u novom statutu Muzeja Cetinje i šta je pisalo u ranijem statutu. Kako je i zašto došlo do ovih izmena? U protivnom, Crna Gora je na putu da postane zemlja čuda, iako je počinjala svoju istoriju kao zemlja bogova! Nemanjićki period je moguće izbrisati iz statuta Narodnog muzeja, ali ne i iz istorije Crne Gore."

Profesor Veselin Matović kaže da je brisanje Nemanjića samo deo kulturocida koji se sprovodi nad srpskim narodom u Crnoj Gori.

"Izbacivanjem Svetog Save, Teodosija, Domentijana, Jefimije, Stefana Lazarevića iz nastavnog programa režim poručuje da u Crnoj Gori nema srpskih pisaca ni srpskog jezika, a ni Srpske pravoslavne crkve. To znači da nema ni srpskog naroda, a neki bi očigledno voleli da ga nikad nije ni bilo", kaže Matović.

Izbačene su čak i epske narodne pesme "Ženidba kralja Vukašina", "Kosovka Devojka", "Marko Kraljević ukida svadbarinu", "Deoba Jakšića", "Ropstvo Janković Stojana", "Hasanaginica"...

Izvor: Novosti.rs

Prati B92 na Viberu

Aktuelno

Kuci: Ne posedujemo ovaj svet

Engleski izdavači ne ističu čak ni na koricama mojih knjiga da sam svojevremeno dobio Nobelovu nagradu. Pretpostavljam da je to zbog njihovog uverenja da će prosečan engleski čitalac radije zaobići knjige koje su osvojile "Nobela", zbog toga što ih smatraju suviše intelektualnim, smatra Džon M. Кuci.

Aktuelno ponedeljak 23.10. 15:35 Komentara: 1
strana 1 od 59 idi na stranu