Komemoracija Urošu Stojanoviću u subotu u Jugoslovenskoj kinoteci

U subotu 14. oktobra sa početkom u 12 časova u Jugoslovenskoj kinoteci (Uzun Mirkova 1) održaće se komemoracija prerano preminulom reditelju Urošu Stojanoviću.

Izvor: B92
Podeli

Uroš Stojanović rođen je 1973. godine u Beogradu. Već kao student Fakulteta dramskih umetnosti privlači pažnju svojim studentskim filmovima među kojima se izdvajaju „Vešala za dvoje“ iz 1997. godine koji je izabran među pet najboljih srpskih kratkometražnih filmova svih vremena.

Celovečernji debi ostvario je 2008. godine filmom „Čarlston za Ognjenku“, tragikomičnom ljubavnom pričom smeštenom između dva svetska rata. Ovaj film bio je jedan od najambicioznijih projekata u istoriji srpskog filma i ostvario je veliki uticaj na generacije filmskih stvaralaca i profesionalaca, podigavši nivo umetničkog i tehničkog izraza.

Internacionalnu premijeru doživeo je na festivalu u Torontu i bio je najgledaniji film godine u srpskim bioskopima. EuropaCorp Lika Besona otkupila je film za međunarodnu distribuciju.

Na poziv agenta Spensera Baumgartena iz čuvene Creative Artists Agency odlazi u Holivud gde razvija nekoliko filmskih projekata koje nažalost nije uspeo da realizuje pre iznenadne i prerane smrti u 44. godini.

Jugoslovenska kinoteka će u svom bioskopu u Kosovskoj prikazati „Čarlston za Ogljenku“ 1. novembra u 21 čas u sklopu komemorativnog programa.

Prati B92 na Viberu

Aktuelno

Kuci: Ne posedujemo ovaj svet

Engleski izdavači ne ističu čak ni na koricama mojih knjiga da sam svojevremeno dobio Nobelovu nagradu. Pretpostavljam da je to zbog njihovog uverenja da će prosečan engleski čitalac radije zaobići knjige koje su osvojile "Nobela", zbog toga što ih smatraju suviše intelektualnim, smatra Džon M. Кuci.

Aktuelno ponedeljak 23.10. 15:35 Komentara: 1
strana 1 od 59 idi na stranu