Predstavljen "Film u nastavi: priručnik za studente buduće nastavnike"

Juče je, na Svetski dan nastavnika - 5. oktobra 2017. godine, u sali Kulturnog centra Reks održano predstavljanje publikacije Film u nastavi: priručnik za studente – buduće nastavnike koji je objavljen u izdanju Fonda B92 u okviru pograma Slobodna zona Junior, u partnerstvu sa organizacijom Čovek u nevolji i Centrom za obrazovanje nastavnika (Filozofski fakultet Univerziteta u Beogradu).

Izvor: B92
Podeli

Objavljena publikacije je dopunjeno i izmenjeno izdanje priručnika „Dokumentarni film u nastavi“ koji je izdat u Češkoj Republici 2015. godine kao deo programa Jedan svet u školama organizacije Čovek u nevolji.

Izdanje priručnika koje je prezentovano nastalo je tokom realizacije predmeta Film u nastavi školske 2016/2017. godine na master programu namenjenom obrazovanju nastavnika i programu celoživotnog učenja Obrazovanje nastavnika predmetne nastave na Filozofskom fakultetu u Beogradu.

O publikaciji su ovom prilikom govorili predstavnici priređivačkog tima srpskog izdanja priručnika, profesori Filozofskog fakulteta - prof. dr Dragan Popadić i prof. dr Vera Rajović, zatim dva gosta predavača na predmetu Film u nastavi - Vladimir Perović, reditelj i vanredni profesor Fakulteta dramskih umetnosti na Cetinju i Melita Ranđelović, koautorka dva programa Slobodne zone Junior za stručno usavršavanje nastavnika, kao i Alžbjeta Stropnjicka, rukovoditeljka organizacije Čovek u nevolji za Srbiju i Bosnu i Hercegovinu i Olivera Ranđić, koordinatorka programa Slobodna zona Junior.

Gđa Olivera Ranđić je istakla da se nakon skoro dvanaestogodišnjeg rada Slobodne zone Junior u osnovnim i srednjim školama, izdavanjem ovog priručnika, metodika upotrebe filma kao nastavnog sredstva uvodi i u visokoškolsko obrazovanje u Srbiji.

Predstavnica organizacije Čovek u nevolji Alžbjeta Stropnjicka predstavila je ukratko projekat Uvođenje novih pristupa u građanskom obrazovanju u okviru koga je prošle školske godine realizovan predmet i priručnik Film u nastavi.

Prof. dr Dragan Popadić osvrnuo se na značaj primene filma u nastavi i istakao važnost razvoja analitičnosti i kritičkog mišljenja kod dece i mladih, dok je prof. dr Vera Rajović predstavila ukratko koncept predmeta i priručnika, te izmene i dopune koje su nastale u odnosu na češko izdanje.

U razgovoru sa zainteresovanim posetiocima pokrenute su i teme razumevanja pojmova medijske pismenosti, filmske kulture i filmske pismenosti.

Elektronsku verziju priručnika Film u nastavi: priručnik za studente – buduće nastavnike možete preuzeti ovde.

Prati B92 na Viberu

Aktuelno

Kuci: Ne posedujemo ovaj svet

Engleski izdavači ne ističu čak ni na koricama mojih knjiga da sam svojevremeno dobio Nobelovu nagradu. Pretpostavljam da je to zbog njihovog uverenja da će prosečan engleski čitalac radije zaobići knjige koje su osvojile "Nobela", zbog toga što ih smatraju suviše intelektualnim, smatra Džon M. Кuci.

Aktuelno ponedeljak 23.10. 15:35 Komentara: 1
strana 1 od 59 idi na stranu