Slika koja je delom zaslužna za frustracije Adolfa Hitlera

Jedan čovek je uz psovku nasrnuo šrafcigerom na sliku Adolfa Hitlera koja se trenutno nalazi u jednom italijanskom muzeju, prenosi “DW“.

Izvor: B92
Podeli
foto: getty
foto: getty

Četrdesetogodišnji muškarac je u napadu besa nasrnuo na sliku koju je naslikao Adolf Hitler, a trenutno je izložena u muzeju na jezeru Garda u okviru izložbe “Museum of Madness: from Goya to Bacon“.

Kustos muzeja Vitorio Sgarbi, koji je doneo odluku da delo nacističkog lidera bude izloženo nedelju dana odbacio je teoriju o tome da to delo nema nikakvu umetničku vrednost. Kako kaže, ako ljudi nemaju šansu da je posmatraju, to bi značilo da su pod istom cenzurom koju je Hitler u svoje vreme sprovodio.

“Slika je s*anje, to je slika očajnog čoveka. Nema nikakvu veličinu, sadrži samo mizeriju. To nije slika ponosnog diktaktora već jedne melanholične duše“, rekao je Sgarbi.

Slika je delo za prijemni ispit na Akademiji lepih umetnosti u Beču na kojoj je dva puta bio odbijen. Inače, 2009. godine set od 15 slika i skica koje je naslikao mladi Hitler prodate su na aukciji za 143.000 dolara.

Prati B92 na Viberu

Aktuelno

Večeras počinju "Borini pozorišni dani"

Tradicionalni "Borini pozorišni dani" koji se ove godine održavaju 37. put počinju večeras otvaranjem izložbe Ivana Bekjareva pod nazivom "50 godina glume" i izvođenjem predstave "U agoniji", po tekstu Miroslava Krleže i u režiji Ane Đorđević.

Aktuelno subota 21.10. 09:41 Komentara: 0

Na Sajmu knjiga od nobelovke do lihtenštajnskog princa

Austrijski pisac i publicista Karl Markus Gaus i srpski akademik Miro Vuksanović otvoriće 22. oktobra 62. Međunarodni beogradski sajam knjiga, koji će do 29. oktobra pod sloganom "Ključ je u knjigama" okupiti blizu 500 direktnih izlagača od kojih više od 50 iz inostranstva.

Aktuelno sreda 18.10. 17:30 Komentara: 2
strana 1 od 58 idi na stranu