Jubilarno okupljanje kreativnih dokoličara u Rovinju od 21. do 24.9.

Na panelima će se raspravljati kako Google i Facebook utiču na tržište oglašavanja i kako se komunikacijski rešava kriza u Agrokoru

Kultura

Izvor: B92

Sreda, 19.07.2017.

12:52

Jubilarno okupljanje kreativnih dokoličara u Rovinju od 21. do 24.9.
foto: promo

Grad Rovinj i njegova Stara tvornica duhana ove godine će jubilarni deseti put okupiti hiljade znatiželjnika otvorenih za nova znanja i iskustva iz komunikacijske industrije. Od 21. do 24. septembra u dvoranama Weekend Media Festivala i oko njih vodiće se žustre rasprave i prezentovati novi trendovi, ali pre svega stvarati opuštena atmosfera kreativnog dokoličarenja po kojoj rovinjski festival već celu deceniju odskače iznad svih sličnih okupljanja.

U vreme kada smo počinjali, deseti rođendan nismo ni sanjali, a kamoli zamišljali kako ćemo ga obeležiti. Ovaj jubilej doživljavamo kao početak jedne nove ere, kao novu epizodu uzbudljive serije koja će trajati još puno sezona. Ne osećamo se deset godina stariji, nego deset godina kreativniji, a nadam se da taj osećaj dele i svi koji će se s nama i ove godine družiti u Rovinju”, poručuje Tomo Ricov, direktor Weekend Media Festivala.

Pokrovitelj Weekend Media Festivala svih ovih deset godina je Adris grupa, čiji direktor korporativnih komunikacija Predrag Grubić smatra da je tajna uspeha u koncepciji kreativnog dokoličarenja, ali i u odabiru mesta i vremena održavanja festivala.

Kada jedan društveni događaj ili proces izdrži desetak i više godina, on postaje svojevrsna kulturna činjenica, a kulturne činjenice u uređenim društvima obvezuju na učenje. Ne treba sumnjati da će i Weekend Media Festival, nakon deset godina svoga trajanja, podstaći znatiželjnike na istraživanje ovog društvenog i medijskog fenomena, ali i na hrabrije iskorake u medijskoj i široj komunikacijskoj industriji“, ističe Predrag Grubić.

Predstavljajući predavače i paneliste na desetom Weekendu direktor programa, Nikola Vrdoljak istakao je: “Odabirom predavača i tema želimo da i ove godine pošaljemo poruku da u svetu postoje primeri na koje se možemo i trebamo ugledati. Uvek smo se trudili, a verujem dobrim delom i uspevali, da se informišemo o novim trendovima, podsticati saradnju među kreativcima, ali i u celom društvu. I ove godine otvaramo neke nove teme s vrlo relevantnim sagovornicima, koje su od velike važnost kako za komunikacijsku industriju, tako i za sve ostale učesnike na tržištu”.

Jedan od panela posvećen je fenomenu kreativnog dokoličarenja i primeni tog koncepta na Weekend Media Festivalu, dok će se drugi baviti sve izraženijim trendom povlačenja američke produkcije iz televizijskog programa na "on demand" televiziju. Rastući uticaj Google-a i Facebook-a na globalnom tržištu oglašavanja takođe će biti tema panel rasprave, kao i budućnost transporta i uticaj novih digitalnih platforma poput Ubera. Zanimljiva će svakako biti i rasprava o stanju slobode medija u regionu, uticaju politike i biznisa na medije, na koju će se dobro nadovezati i panel o komunikacijskom aspektu krize Agrokora.

Deo programa jubilarnog Weekenda biće posvećen nordijskim zemljama koje se po mnogo čemu smatraju uzorom razvoja, novih tehnologija, ali i regionalne saradnje. Temelj te saradnje postavljen je još 1952. kada je osnovano Nordijsko veće, koje će nam u Rovinju predstaviti njegova predsednica komunikacija Mary Gestrin. Najveće muzičko događanje na severu Evrope, Roskilde Festival, predstaviće Dennis Kirkebæk i Martin Hjorth Frederiksen uz bogate video i foto materijale, statistiku i zanimljive podatke.

Petra Theman, direktorika javne diplomatije u finskom Ministarstvu spoljnih poslova, prezentovaće vrlo uspešan komunikacijski projekat prve grupe službenih emojija jedne države. Onny Eikhaug iz Norveškog centra za dizajn i arhitekturu, zajedno s Jamiejem Brookerom, osnivačem norveškog startupa Kahoot!, prikazaće kako je Kahoot! iskoristio inkluzivan dizajn radi poboljšanja obrazovanja, a posetioci njihovog predavanja moći će i da zaigraju poneku Kahoot! igricu.

Kada postavite selfie na Facebook u Berlinu ili napišete post u Zagrebu, oni će vrlo verojatno završiti u gradu Luleå na severu Švedske, gde se nalazi prvi podatkovni centar Facebook-a izvan SAD-a. Anders Granberg, direktor lokalne regionalne agencije Node Pole objasniće razloge zašto je Facebook izabrao baš sever Švedske i zašto se ta regija sada zove Node Pole. Thomas Raeymaekers, sportski direktor i ambasador juniorskog tima Novo Nordisk otkriće kako je moguće biti vrhunski sportista i s dijabetesom. Tomasu je sa 17 godina dijagnostifikovan dijabetes tip 1, ali to ga nije sprečilo da ostvari svoj san i završi profesionalnu trku Tour of Turkey.

U okviru 10. Weekend Media Festivala ponovno će se održati regionalna revija BalCannes i dodela nagrada SoMo Borac. Na ovogodišnjem BalCannesu koji se održava šesti put najboljih 25 projekata iz regiona bira najveći žiri do sada. Sastojaće se od 25 predstavnika klijenata, agencija i novinara koji prate struku te će biti zanimljivo videti kako razmišlja i zajednički radi žiri sastavljen od stručnjaka s različitih područja. Prijava radova za BalCannes otvorena je za sve zainteresovane agencije sve do 1. septembra. Digitalna nagrada SoMo Borac ima dve nove kategorije: SoMo Web u kojoj se nagrađuje najbolja web stranica i SoMo App u kojoj se nagrađuje najbolja mobilna aplikacija. Proširen je i regionalni žiri, a novost je da se prijava naplaćuje.

Muzički program uvek je bio jedan od najjačih aduta Weekend Media Festivala, a ove godine oko 4.500 učesnika festivala može očekivati iznenađenja prilagođena velikom jubileju. Prijave za 10. Weekend Media Festival u punom su jeku, a broj mjesta je ograničen. Više na: 2017.weekendmediafestival.com.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: