Danas počinju Dani orgulja, ulaz slobodan

Koncertom nemačkog orguljaša Martina Šmedinga u Katedrali Blažene Device Marije, danas počinje 17. Međunarodni festival "Dani orgulja" (Dies Organorum).

Kultura

Izvor: B92

Utorak, 27.06.2017.

11:03

Danas počinju Dani orgulja, ulaz slobodan
foto: promo

Otvaranje festivala "Dani orgulja" ujedno je i zatvaranje multidisciplinarnog programa "Jubilej reformacije 2017" koji, u saradnji sa partnernima, realizuje Gete-institut u Beogradu.

Za ovu priliku nemački orguljaš odabrao je kompozicije zasnovane na Luterovim koralima, različitih autora od 17. do 20. veka, a koncert nosi naziv "Od Baha i dalje (Bać and Beyond)".

Na programu će biti dela Johana Sebastijana Baha, Ditriha Bukstehudea, Feliksa Mendelsona, Petra Ebena, Ernsta Pepinga i Maksa Regera.

Kulturni centar Beograda, organizator Dana orgulja, odlučio je da povodom 60 godina svog rada pozove umetnike koji su već učestvovali na festivalu i na taj način im zahvali, a program manifestacije obuhvatiće šest koncerata u Katedrali Blažene Device Marije.

Drugog dana orguljaš srpskog porekla sa američkom adresom Marko Petričić na orguljama i harmonici će izvesti Bahova dela, a do 6. jula predstaviće se i Zoltan Borbelj, profesor na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, zatim Pavel Kohout (Češka), mlada austrijska orguljašica Julija Lener.

Festival će zatvoriti uz zvuke fanfara u kombinaciji sa dve trube i tubom, muzičari iz Srbije, Nemačke i Austrije - Filip Rebman, Sabastijan Marhold, Lana Jelenković i Aleksandar Solunac.

Prateći programi, koncerti za najmlađe i majstorske radionice u okviru Letnje škole orgulja odvijaće se u Muzeju nauke i tehnike.

Ulaz na sve koncerte je slobodan.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: