Ćirilica: Odbrana ili napad? (VIDEO)

Budući da se mladi ljudi uglavnom okreću latinici zbog medija, interneta, logoa svetskih brendova, u pripremi je čitav niz mera i propisa čiji je cilj zaštita ćirilice.

Izvor:
Podeli
foto: thinkstock
foto: thinkstock

Brigu o jezičkoj politici preduzeće novo telo - Savet za srpski jezik.

Strategijom razvoja kulture predviđene poreske olakšice za izdavače novina i knjiga štampanih ćirilicom biće stimulisane kompanije koje istaknu ćirilični naziv. Obavezna je komunikacija državnih organa ćiriličnim pismom, lokalne samouprave, škola, fakulteta, štampanih i elektronskih medija, preduzeća i ustanova.

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević kaže da nije reč o nametanju ćirilice već o njenoj zaštiti.

Strategija daje prednost ćiriličnim izdanjima prilikom državnog otkupa za biblioteke, prvenstvo u državnom finansiranju prevođenja stranih dela na srpski jezik, poreske olakšice distributerskim mrežama za titlovanje filmova matičnim pismom. Najmanje polovina filmova na komercijalnim televizijama morala bi da bude titlovana ćirilično.

Mobilni operateri treba da obezbede ravnopravan tretman oba pisma.

Za kršenje propisa o službenoj upotrebi jezika i pisma predviđena je kazna od 5.000 do 100.000 dinara, za preduzeća od 500.000 do milion dinara, odnosno 70.000 za odgovorno lice.

Prati B92 na Viberu

Aktuelno

Nadi Šargin nagrada "Miloš Žutić"

Nagrada "Miloš Žutić" za 2016. godinu, koju dodeljuje Udruženjedramskih umetnika Srbije, pripala je istaknutoj dramskoj umetnici Nadi Šargin za ulogu Elizabete u predstavi "Marija Stjuart" Fridriha Šilera, u režiji Miloša Lolića i produkciji Narodnog pozorišta u Beogradu.

Aktuelno sreda 21.06. 08:39 Komentara: 7

Obeležava se 20 godina od smrti Barouza i Ginzberga

Ove godine se navršava 20 godina od smrti dva značajna predstavnika bit generacije, Vilijama Barouza i Alena Ginzberga. Merlinka festival u saradnji sa UK „Parobrod“ u okviru Prajd vikenda organizuje 23. i 24. juna filmski vikend posvećen ovim američkim piscima.

Aktuelno utorak 20.06. 16:15 Komentara: 1

Teatar pod zvezdama i ovog leta u Beogradu

Posle veličanstvenog otvaranja pred više od 2,000 posetilaca, Filmstreet Beograđanima donosi prvu predstavu ove sezone pod otvorenim nebom. Budući da je prošle godine predstave Filmstreet-a videlo gotovo 10.000 Beograđana, uživanje u vrhunskim pozorišnim spektaklima zagarantovano je i ovog leta.

Aktuelno utorak 20.06. 16:13 Komentara: 0
strana 1 od 32 idi na stranu