SANU planira izmenu Statuta

Srpska akademija nauka i umetnosti (SANU) na redovnom Skupštinskom zasedanju ove godine zakazanom za 25. maj odlučivaće o promeni Statuta, kojom bi trebalo da se uvede ograničenje broja članova po odeljenjima.

Kultura

Izvor: B92, Tanjug

Četvrtak, 04.05.2017.

14:40

SANU planira izmenu Statuta
Akademik Zoran V. Popoviæ (Foto: SANU)

Potpredsednik za prirodne nauke akademik Zoran V. Popović objašnjava da se uvođenje ovog ograničenja (numerus clausus) razmatra iz razloga što pojedina odeljenja, poput Odeljenja za matematiku, fiziku i geo-nauke, kao i Medicinskog odeljenja, imaju po 25 članova, dok neka, poput Odeljenja društvenih nauka, samo šest.

„Problem je u tome što će mnogoljudna odeljenja i dalje da rastu, dok će ona sa manjkom članova imati poteškoće da se prošire“, objašnjava akademik Popović.

On objašnjava da je nakon izbora pre tri godine SANU imala 147 članova, ali da ju je u međuvremenu napustilo dvadesetak akademika.

Prema važećim pravilima, u godini u kojoj su izbori novih članova, Statut ne može da se menja, tako da je predstojeće zasedanje Skupštine poslednja šansa za promenu.

Prema rečima Popovića, pored uvođenja numerus clausus-a, razmatra se i predlog da u glasanju za izbor novih članova u malobrojnim odeljenjima učestvuju i članovi srodnih odeljenja, kako zbog eventualnog izostanka pojedinih članova, ne bi bila prekršena demokratska procedura.

SANU najavio bogat program.

Srpska akademija nauka i umetnosti najavila je danas program za period do septembra, koji će obuhvatiti, između ostalog, simpozijum "Migranti u Evropi 21. veka", naučne skupove posvećene Parkinsonovoj bolesti i epilepsiji, ali i izložbe "Totalni genocid" i "Edgar Dega".

Potpredsednik SANU akademik Zoran Popović je na današnjoj konferenciji za novinare posebnu pažnju skrenuo na simpozijum "Migranti u Evropi 21. veka", koji će 5. i 6. maja u Ogranku SANU u Novom Sadu okupiti istraživače i mislioce iz Srbije i sveta koji će iz različitih perspektiva sagledati aktuelni problem.

Jednodnevnim simpozijumom "200 godina monografije Džejmsa Parkinsona. Šta je novo?", 19. maja u Svečanoj sali SANU, Akademija će se pridružiti međunarodnom obeležavanju tog značajnog datuma od koga zapravo i počinje istorija bolesti od koje boluje svaka 50. osoba starija od 65 godina.

Tom prilikom biće reči o novim saznanjima u toj oblasti u poslednjoj deceniji i predstavljen doprinos Grupe za izučavanje neurodegenerativnih bolesti Klinike za neurologiju KCS i Medicinskog fakulteta u Beogradu.

Skup o epilepsiji od 8. do 10. juna okupiće eksperte iz značajnih svetskih centara poput Klivlendske klinike u Ohaju, Kvin Skver bolnice u Londonu, klinika u Milanu, Erlangenu i Salcburgu, kao i vodeće lekare iz regiona koji se bave tom bolešću.

Simpozijum "Stanje i perspektive elektroenergetike", zakazan za 16. jun, treba, prema rečima Popovića, da omogući stvaranje vizije dugoročnog razvoja i da unapredi komunikaciju između predstavnika elektroprivrede, struke, države i potrošaca.

Popović je najavio za 27. jun predstvaljanje "MICE" eksperimenta - najvećeg američko-engleskog poduhvata u fizici visokih energija u kome učestvuju inženjeri iz SAD, Engleske, Kine, Japana, Holandije, Švajcarske, Italije, Bugarske i Srbije, a za kraj avgusta skup 250 naučnika iz 50 zemalja koji se bave optikom i optičkim tehnologijama.

Izložba radova 50 umetnika članova SANU, koja je priređena povodom 175 godina Akademije, gostovaće od 23. maja do 28. juna u Gimnaziji u Valjevu, tokom septembra i oktobra u Galeriji RTS-a u Beogradu, u novembru u Univerzitetskoj biblioteci u Kragujevcu i na kraju u Pirotu.

U saradnji sa Muzejem žrtava genocida u Beogradu, u pripremi je izložba "Totalni genocid" autora Dinka Davidova i koauatora Veljka Ðurića Mišine, koja će od 7. juna do 20. jula u Galeriji SANU, kroz dokumenta i fotografije, predstaviti stradanje srpskog naroda u Nezavisnoj državi Hrvatskoj od 1941. do 1945. godine, kao i uništavanje kulturnog nasleđa.

Za 1. avgust planirano je na istom mestu otvaranje izložbe dela Edgara Degaa koja čuva Narodni muzej u Beogradu.

U Galeriji nauke i tehnike SANU od 31. maja do 30. juna biće organizovan Sedmi salon pejzažne arhitekture sa preko 60 radova, a 29. avgust je planirano otvaranje izložbe posvećene životu i radu akademika Ivana Ðaje.

SANU nastavlja sa intenzivnom međunarodnom saradnjom, te će od 10. do 12. maja Akademiju posetiti delegacija Makedonske akademije nauka i umetnosti, od 7. do 10. juna planirana je poseta delegacije Kineske akademije društvenih nauka, a od 14. do 16. juna biće održana treća zajednička konferencija zapadnog Balkana u organizaciji Akademije nauka Francuskog instituta, Nemačke nacionalne akademije nauka - Leopoldina i SANU.

Nastavlja se ciklus predavanja "Kontroverze u srpskoj istoriografiji", koncerti u Galeriji SANU, kao i Tribina Biblioteke SANU.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: