Španski reditelj Karlos Saura počasni gost Festa

Čuveni španski reditelj Karlos Saura, počasni gost Festa, u Beogradu predstavlja svoj najnoviji film "Hota de Saura". Reditelju, koji je snimio 40 filmova uključujući i politički angažovane za vreme Frankove vlasti, sinoć je dodeljena nagrada "Beogradski pobednik", a danas, 25. februara će biti uručen "Zlatni pečat" Kinoteke za ukupan doprinos svetskoj kinematografiji.

Kultura

Izvor: Jelena Kikiæ

Subota, 25.02.2017.

18:27

Španski reditelj Karlos Saura počasni gost Festa
Foto: Screenshot

Umesto da filmove samo gleda, Karlos Saura je odlučio da ih pravi i posvetio im karijeru dugu preko 50 godina.

Gospodin saura je doišao na ovu konfernciju za novinare sa foto aparatom.

“Radi se o digitalnom fotoaparatu. Kod kuće imam kolekciju od oko 700 fotoaparata. Inače sam pionir digitalne fotografije u Španiji. Kupio sam prvi digitalni aparat Fudži u Japanu, kad sam se vratio u Madrid nisam znao kako se koristi pošto je uputstvo bilo na japanskom. Otišao sam u Fudži radnju i pitao sam njih kako se koristi ali i u radnji su tada prvi put videli takav aparat. Onog momenta kada sam kupio i naučio da koristim digitalni fotoaparat, izbacio sam foto laboratoriju iz stana i u potpunostoi se posvetio digitalnoj fotografiji”, rekao je on.

Hota de Saura njegov je najnoviji film a planova ima mnogo. Pored izložbe fotografija i crteža priprema i tri filma jedan od meksičkoj, drugi o kubanskoj muzici a treći o Pikasovoj Gerniki, sa Antoniom Banderasom u glavnoj ulozi.

“Svi moji filmovi, od prvog pa do poslednjeg bili su zapravo muzički filmovi, odnosno muzika je u njima bila veoma važna. Uvek sam bio veoma izbirljiv po izboru muzike, veoma negujem dobar zvuk. Hota je neka vrsta eksperimentalnog filma gde je sva pažnja na muzici, dekoru, svetlu i kameri koja zapravo sarađuje sa plesačima.

Osamdesetpetogodišnji reditelj, jedan od najnagrađivanijih španskih, u Beogradu je prvi put. Na konferenciji ga je dočekalo dvadesetak novinara od preko 300 koliko ih je akreditovano za 45. FEST.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: