Manifestacija "Poslednjih dana Vajmarske republike"

Povodom novog prevoda romana "Berlin Aleksanderplac" Alfreda Deblina, Laguna, u saradnji sa Gete institutom, Filološkim fakultetom u Beogradu i Jugoslovenskom kinotekom, organizuje niz događaja posvećenih vajmarskoj kulturi u osvit nacizma, u okviru manifestacije "Poslednji dani Vajmarske republike" od 1. do 12. marta, saopštili su iz izdavačke kuće Lagune.

Kultura

Izvor: B92

Petak, 24.02.2017.

18:39

Manifestacija
Foto: Thinkstock

U sredu, 1. marta na Filološkom fakultetu u Beogradu (Slušaonica 430) biće održano predavanje Paula Grubera, austrijskog lektora na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu.

Paul Gruber će izneti pregled istorije Vajmarske republike, socijalnih i kulturnih promena, te glavnih književnih struja te epohe, sa posebnim osvrtom na tri romana čija je radnja smeštena u Berlinu: "Berlin Aleksanderplac" Alfreda Deblina, "Mali čoveče, šta sada?" Hansa Falade i "Ljudi u hotelu" Viki Baum. U petak, 3. marta, na jubilarnoj 25. tribini Laguninog književnog kluba, biće reči o romanu "Braća po krvi" Ernsta Hafnera.

Ova knjiga je nakon objavljivanja 1932. završila na nacističkim lomačama, dok je njeno reizdanje 2013. izazvalo pravu senzaciju na nemačkoj, a ubrzo potom i na svetskoj, književnoj sceni. O knjizi će govoriti prof. dr Milan Ristović, istoričar, prof. dr Jelena Kostić Tomović, prevoditeljka i germanistkinja, i Saša Ćirić, književni kritičar. Razgovor će voditi Tanja Vučković i Janja Stjepanović. "Braća po krvi" su na popustu od 30 odsto u svim knjižarama Delfi i Laguninom klubu čitalaca u Resavskoj 33 do 3. marta.

U utorak, 7. marta u 20 sati, u okviru Književnog kafea Gete instituta održaće se promocija romana "Berlin Aleksanderplac" Alfreda Deblina u novom prevodu Nikole Jordanova. Na promociji će učestvovati književni i filmski kritičari Milan Vlajčić i Ivan Velisavljević, i urednica Janja Stjepanović. Prvi put objavljen 1929, "Berlin Aleksanderplac" pripoveda uzbudljivu priču o Francu Biberkopfu, koji posle izlaska iz zatvora upada u vrtlog izdaje i kriminala.

Ali ovaj Deblinov roman nije tek "kriminalistički roman koji oduzima dah" (kako ga je reklamirao S. Fišer Ferlag 1930), već pripada najznačajnijim romanima o velegradu u svetskoj literaturi. U ovom klasiku književne moderne autor iznalazi sopstveni, potpuno nov jezik koji dočarava tempo Berlina dvadesetih godina prošlog veka. Od 8. do 12. marta u Jugoslovenskoj kinoteci biće prikazano 10 filmova "poznog Vajmara", nastalih prema književnim delima. (Kraj) aln/sn

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: