Jeleni Pilipović nagrada: Istraživanje Sapfine poezije

Nagrada "Nikola Milošević" ovog je puta pripala Jeleni Pilipović za Erotološko čitanje Sapfine poezije, a žiri je odluku obrazložio činjenicom da je autorka sebi postavila izuzetno težak zadatak, "da ustanovi mesto fragmenata slavne antičke pesnikinje u civilizacijkom horizontu ljudske duševnosti".

Kultura

Izvor: Tanjug

Petak, 27.01.2017.

19:02

Jeleni Pilipović nagrada: Istraživanje Sapfine poezije
Foto: Thinkstock

Žiri Radio Beograd 2 nagradu je dodelio Pilipovićki i zbog izvanrednog stila kojim istražuje vodeće motive starogrčke pesnikinje i pokazuje srodnosti i razlike shvatanja coveka izmedu epa i lirike.

Sačuvani opus čuvene grčke pesnikinje takođe je prikazan posredstvom motiva idealizacije i divinizacije, koji povezuju Sapfo i Njegoševu "Noć skuplja vijeka", dok, kada je reč o antici, autorka analizira razvoj fenomena erosa od Homerove terminologije pa do Platona, navedeno je u obrazloženju žirija u kojem su bili profesor Milo Lompar, akademik Slobodan Grubačić i profesor Dragan Prole.

Autorki će nagrada biti uručena u četvrtak, 9. februara u zgradi Radio Beograda, a nagrađeno delo "Ka lepoti - Erotološko citanje Sapfine poezije" izdala je Akademska knjiga.

Jelena Pilipovic predaje na Katedri za opštu književnost i teoriju književnosti Filološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu, na kome je stekla zvanje magistra i doktora nauka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

19 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: