Na aukciji: Najskuplji “Krovovi Pariza”

Na večerašnjoj aukciji kuće “Madl art”, u Zemunu, naći će se 172 dela likovnih i primenjenih umetnosti. Za ulje na lesonitu Peđe Milosavljevića početna cena 9.500 evra.

Kultura

Izvor: B92

Nedelja, 22.01.2017.

11:45

Na aukciji: Najskuplji “Krovovi Pariza”
Foto: Thinkstock

Od ukupno 172 dela likovnih i primenjenih umetnosti za koja će se u nedelju veče u zemunskom pozorištu “Madlenijanum” nadmetati kolekcionari najveću početnu cenu ima ulje na lesonitu “Krovovi Pariza” Peđe Milosavljevića - 9.500 evra, dok će nadmetanje za fresku “Konavljanka sa kotaricom na glavi” Mila Milunovića krenuti od 6.500.

Za potencijalne kupce, ali i ljubitelje umetnosti koji nemaju novac da učetvuju na aukciji, kuća “Madl Art” priredila je u holu teatra šestodnevnu izložbu na kojoj je predstavila celokupnu ponudu.

Po visokoj početnoj ceni od 4.200 evra izdvaja se i ulje na platnu Nikole Graovca “Motiv iz Like”, kao i rad pre nekoliko godina preminulog naivnog umetnika Barberiena (Predraga Milićevića) - “Zavera”. Još jedno Milunovićevo delo krenuće u trku sa visoke startne pozicije: “Jabuke” su ponuđene za 2.300 evra. “Predeo”, akademika Stojana Ćelića procenjen je na 1.850, a “Portret devojčice” Stevana Todorovića (čuvenog po portretima kraljice Natalije i Kralja Milana, ali i drugih znamenitih ljudi 19. veka) na 1.250 evra. Na aukciji će se naći i dve slike Mome Kapora u kombinovanoj tehnici “Kralj i dama herc” (1.200) i “Ruke” (500).

Najskuplje ponuđeno vajarsko delo je “Figurina” Vladete Piperskog (1.800), izrađena u bronzi, kao i odlivak iz 19. veka, čuvenog spomenika vojskovođi Bartolomeu Koleoniju, renesanskog majstora Adrea Verokija, čija je početna cena 1.450 evra. Na aukciji će se naći i dva dela u bronzi Frane Kršinića - “Akt devojke” (1.400) i “Ženski akt” (1.200). Od eksponata primenjene umetnosti, ponuđeni su antikvitetni nakit, kaminski satovi, stone lampe, kineski porcelan...

NADEŽDINI CRTEŽI, MOŠIN AKT

Kuriozitet aukcije su tri crteža Nadežde Petrović iz 1898. godine. Najskuplji je “Torzo muškarca” (na slici) - 800 evra, dok se “Noge” prodaju za 250, a “Studija ruke” za 200. “Ženski akt” koji je ugljenom nacrtao Moša Pijade imaće početnu cenu od 800 evra, pišu Večernje Novosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: