Kostjukov: Vlasti da izgrade Operu u Beogradu na vodi

Molim gradske vlasti da izgrade Operu u okviru projekta "Beograd na vodi" kako bi srpska prestonica dobila reprezentativni prostor u kojem bi publika uživala u baletskim i operskim predstavama, kazao je Konstantin Kostjukov, direktor Baleta Narodnog pozorišta u Beogradu, najavljujući baletski spektakl "Krcko Oraščić", koji će se 21. januara održati na sceni Sava centra.

Kultura

Izvor: B92

Četvrtak, 19.01.2017.

13:42

Kostjukov: Vlasti da izgrade Operu u Beogradu na vodi
Foto: Screenshot

Balet Narodnog pozorišta izvešće u Velikoj dvorani Sava centra predstavu "Krcko Oraščić", na muziku P.I. Čajkovskog.

U glavnim ulogama ovog spektakla u koreografskoj postavci Konstantina Kostjukova nastupiće gosti, prvaci Baleta iz Kijeva Olga Golica u ulozi Maše i Denis Nedak u ulozi Krcka Oraščića.

Orkestrom narodnog pozorišta će upravljati gost iz Italije Jakopo Sipari di Peskaseroli.

U predstavi učestvuju solisti, celokupni ansambl Baleta i Orkestar Narodnog pozorišta.

Kostjukov je naglasio da je zgrada Narodnog pozorišta građena za potrebe drame i da je Velika scena zapravo previše mala za velike baletske spektakle.

"Kada nam dolaze velike zvezde iz inostranstva, moramo da menjamo koreografiju baleta jer je njima scena prekratka za sve skokove koje inače izvode svuda u svetu. Znam da je bilo reči da se popularni tržni centar Staklenac na Trgu republike pretvori u zgradu Opere koja bi bila vezana nekim tunelom sa zgradom Narodnog pozorišta. Po svemu sudeći od toga neće biti ništa, a gradske vlasti moraju da razmisle koliko bi im značila lepa i prostrana zgrada Opere u reprezentativnoj četvrti pored reke. Bila bi arhitektonski zaštitni znak Beograda kao što je to zgrada Opere u Sidneju" kazao je Kostjukov.

Balerina Olga Golica govoreći o svojoj ulozi u baletu "Krcko Orasčić" kazala je da je jako srećna što je u Beogradu .

"Jako mi se sviđa grad. Imamo lepe probe sa ansamblom u Narodnom pozorištu i nadam se da će ljudi uživati u našoj predstavi u Sava centru. Ovo je treća verzija slavnog baleta Čajskovskog koju moram da savladam, ali ja uživam na sceni i biće mi čast da nastupim u Beogradu", rekla je Golica.

Sa njom se slaže i Denis Nedak koji će se u subotu 21. januara, uveče naći u naslovnoj ulozi.

"'Krcko Oraščić' je moj omiljeni balet i drago mi je što ću ponovo nastupati u Beogradu. Ovde sam došao direktno iz Japana gde sam igrao 'Bajaderu' i 'Uspavanu lepoticu'", kazao je Nedak.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

33 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: