"Dani igre" 25. januara u Jugoslovenskoj kinoteci

Projekcija filma "Mr. Gaga" o čuvenom izraelskom koreografu Ohadu Naharinu, koji je producirala Natali Portman 25. januara u Jugoslovenskoj kinoteci otvoriće reviju filmova "Dani igre", saopštili su organizatori.

Kultura

Izvor: B92

Sreda, 07.12.2016.

21:07

Foto: Thinkstock

Film "Mr.Gaga" otkriva detalje iz detinjstva i mladosti jednog od najznačajnijih svetskih autora u oblasti savremene umetničke igre, beskompromisni rad sa igračima, i kritične trenutke iz privatnog života.…

Među ostavrenjima koji će biti prikazani na reviji biće i film “Boljšoj Babilon” nudi pogled iza scene prestižnog moskovskog teatra, i to u trenutku kada ovo pozorište potresaju skandali.

Uključujući snimke iza kulisa, predstave koje oduzimaju dah i blještave ispovesti igrača i moćnika Boljšoj teatra, film preispituje jednu uglednu kulturnu instituciju koja se bori da preživi burna politička dešavanja kako unutar, tako i izvan svojih zidova.

Dokumentarni film ”Balet 422” nas vodi gledaoce iza scene, kako bi pratili nastajanje jednog koreografskog dela fantastične trupe - New York City Ballet.

Kultni film Roberta Altmana ”Trupa”, bavi se životom igrača, koreografa i producenata čuvenog Džofri baleta iz Čikaga, dok film ”Ballets Rušes””govori o čuvenoj trupi koja je obeležila prvu polovinu XX veka, o njenim zvezdama i produkcijama, kao i o spletkama, rivalitetu i teškoćama.

U programu revije našlo se i ostvarenje ”Samo kada igram”, dokumentarac koji prati snove dvoje crne dece iz brazilskih favela, koja su uprkos stalnim predrasudama i sumnjama, rešena da sruše sve zidove i ostvare svoje ideje, koristeći igru kao jedinu mogućnost za bekstvo iz svakodnevice.

Film ”Bele noći”, dobra je najava dolaska slavnog Mihaila Barišnjikova u Beograd (mart, 2017), i kultno ostvarenje o igraču koji je pobegao iz Sovjetskog saveza u Ameriku, ali se na putu za gostovanje njegov avion ruši iznad Sibira.

Iz Izraela, svetskog centra savremene igre dolazi film “Igrajmo!”, dokumentarni zapis o fantastičnom uspehu izraelske savremene igre. Film istražuje kako Izrael, uprkos reputaciji militantnog i ”mačo”” društva, postaje prepoznatljiv kao svetska sila u oblasti umetničke igre i delimično formira njen istorijski razvoj.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: