Viši sud u Beogradu odbio vraćanje osam slika Italiji

Viši sud u Beogradu odbio je zahtev tužilaštva pri Osnovnom sudu u Bolonji za privremenu zaplenu osam umetničkih slika iz zbirke Narodnog muzeja u Beogradu, rečeno je danas Beti u tom sudu.

Kultura

Izvor: B92

Sreda, 07.12.2016.

16:33

Viši sud u Beogradu odbio vraćanje osam slika Italiji
Foto: Thinkstock / ilustracija

Tu odluku je 1. decembra doneo sudija za prethodni postupak, a danas je poznata javnosti zbog pravnih procedura vezanih za međunarodnu pravnu pomoć i dostavljanje sadržine odluke italijanskim kolegama.

Italijanska agencija Ansa javila je ranije da tužilaštvo u Bolonji traži od Srbije da vrati osam slika iz Narodnog muzeja koje je Jugoslavija dobila kao ratnu odštetu posle Drugog svetskog rata, a koje su bile deo privatne kolekcije nacističkog rajhsmaršala Hermana Geringa.

Pojedini mediji nedavno su preneli da je italijansko Tužilaštvo pokrenulo istragu povodom osam slika renesansnih majstora Ticijana, Tintoreta i Karpača koje su u beogradskom Narodnom muzeju.

Kako je navedeno, istraga pokrenuta u Bolonji "probudila je nadu" u mogućnost da ta remek-dela budu vraćena u Italiju, iz koje su odneta tokom Drugog svetskog rata na zahtev Geringa, viđenog kao naslednika nacističkog vođe Adolfa Hiltera.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: