"Glembajevi" ponovo na sceni

Nova verzija drame Miroslava Krleže "Gospoda Glembajevi", u režiji Jagoša Markovića, premijerno je izvedena u Ateljeu 212 u Beogradu.

Kultura

Izvor: B92

Subota, 05.02.2011.

09:35

Default images

Predstava je izazvala ogromno interesovanje kako domaće tako i publike iz regiona, pa su premijeri, pored ministra kulture Srbije Nebojše Bradića i drugih javnih ličnosti srpske scene, prisustvovali članovi diplomatskog kora, direktori pozorišta i predstavnici festivala i medija iz Hrvatske, Slovenije, Makedonije.

Ceo internacionalni ansambl predstave srdačno je pozdravljen, ali se publici, sudeći po dužini i broju aplauza, najviše doopao Nikola Ristanovski, prvak Makedonskog narodnog teatra, u ulozi Leonea Glembaja.

Glavu porodice "zločinaca i ubojica", bankara Ignjata Glembaja igrao je doajen slovenačkog teatra Boris Kavaca, njegovu suprugu sumnjivog morala, lepu barunicu Kasteli srpska glumica sa evropskom karijerom Anica Dobra.

U ansamblu Ateljea bili su Svetozar Cvetković (Zilberbrant), Vlastimir Đuza Stojiljković (Titus Andronikus Fabrici), Jelena Đokić (Sestra Angelika), Branislav Trifunović (Puba Fabrici), Tanasije Uzunović (Paul Altman) i drugi.
Foto: FoNet
Jedno od najizvođenijih dramskih dela velikana hrvatske književnosti 20. veka Krleže i u novoj postavci deluje aktuelno. Mada zahteva ozbiljnu koncentraciju, zbog specifičnog Krležinog jezika, drži pažnju puna dva sata, bez pauze.

U prvim utiscima gledalaca o kvalitetu predstave u celini mišljenja su podeljena, ali su jednoglasne visoke ocene za kreaciju Ristanovskog, čiji je Leone, nevoljeni sin porodice Glembaj, tragični lik sa savešću u beskrupuloznom svetu punom laži i prevara, umetnik i intelektualac u sredini koja se rukovodi isključivo materijalnim interesima.

Atmosferu predstave upotpunili su svedena scenografija od crnih i providnih zidova, autora Miodraga Tabačkog i elegantni crni kostimi Zore Mojsilović.

U nedelju uveče, 6. februara, biće održana takozvana donatorska premijera, za ljude iz poslovnog sveta, koji će nakon predstave moći da se druže sa glumcima, dok će plaćanjem posebne cene za ulaznice pomoći realizaciju ovog skupog projekta, koji daleko prevazilazi finansijska sredstva koje je obezbedio grad Beograd.

Sve redovne reprize "Gospode Glembajevih" u februaru već su rasprodate, a za naredne predstave u Ateljeu je formirana lista čekanja, na kojoj se već sada nalazi preko 400 imena.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

23 h

Podeli: