„Dobričin prsten“ Seki Sablić

Glumica Jelisaveta Seka Sablić ovogodišnja je dobitnica glumačke nagrade za životno delo „Dobričin prsten“, saopštilo je 9. decembra Udruženje dramskih umetnika Srbije.

Kultura

Izvor: B92

Četvrtak, 09.12.2010.

18:43

Default images

Jelisaveta Sablić je dvadeseti laureat tog visokog staleškog i esnafskog priznanja. Pored nje, kandidati su ove godine bili Milena Dravić, Miodrag Mrgud Radovanović i Ružica Sokić.

Odluku je doneo žiri čiji je predsednik bio Vojislav Brajović, a članovi glumice Svetlana Bojković, Nataša Ninković i Nada Šargin, reditelj Egon Savin, teatrolog Jelica Stevanović i dramaturg Jovan Ćirilov.

Jelisaveta Seka Sablić rođena je u Beogradu, u kojem je završila gimnaziju i Pozorišnu akademiju. Glumačku karijeru počela je u Pozorištu „Boško Buha“ gde je igrala u predstavama: „Pepeljuga“, „Koncert za tinejdžere“, „Čarobnjak iz Oza“, „Tri musketara“... Od 1993. godine je u statusu slobodnog umetnika.

Na velikom platnu debitovala je 1969. godine ulogom u filmu „Vrane“. Njene uloge u filmovima „Moj tata na oređeno vreme“, „Kako sam sistematski uništen od idiota“, „Davitelj protiv davitelja“ ušle su u anale domaće kinematografije.

Za ulogu Kristine filmu „Maratonci trče počasni krug“ dobila je priznanje „Zlatna arena“ na filmskom festivalu u Puli. Dvostruka je dobitnica nagrade „Ćuran“ koja se dodeljuje u okviru festivala "Dani komedije" u Jagodini. Priznanje „Žanka Stokić“ dobila je 2008. godine.

Datum svečanog uručenja zlatne kopije prstena Dobrice Milutinovića, koju izrađuje Zlatara Majdanpek, naknadno će biti objavljen. Podršku dodeli nagrade dali su Ministarstvo kulture Srbije i Sekretarijat za kulturu Beograda.
Foto: Tanjug
Nakon vesti da je ovogodišnja dobitnica, Jelisaveta - Seka Sablic izjavila je da nije očekivala to veliko priznanje koje dodeljuje Udruženje dramskih umetnika Srbije, ali da je ono došlo u pravo vreme.

"Nisam čekala nagradu i zato mislim da je primam mirno i da je primam na vreme, na nekoj granici svojih godina kada mogu da je primim srećna i sa punom svešću o tome", rekla je Sablićeva.

"Srećna sam zato što sam još u poslu, zato što se radujem svojim ulogama koje igram i koje ću igrati, o kojima upravo pregovaram. Mislim da imam još uvek i veliku šansu da i pred sobom i pred drugima opravdam to zaista veliko, veliko glumačko priznanje", istakla je popularna glumica.

Ona je dodala da joj radost pomalo remeti svest o predstojećem poslu.

"Stalno razmišljam o svim obavezama koje me sada čekaju, o svečanom primanju nagrade, o intervjuima i prilikama kada treba da govoriš i da budeš iskren, a da ne budeš glup", kazala je Sablićeva.

Deo nagrade "Dobričin prsten" je i objavljivanje monografije o laureatu.

Uz napomenu da je od one vrste glumaca koji ne skupljaju nikakvu dokumentaciju i da su to nekada uredno radili teatri kao matične kuće, Sablićeva je podsetila da je o njoj svojevremeno objavljena jedna mala monografija kada je dobila nagradu "Ljubinka Bobić".

"Tu ima divnih tekstova, mislim da će dobro poslužiti, ali ipak će biti dosta posla. Nema tu baš nekih štabova ljudi koji će za tebe to da urade", dodala je Sablićeva.

Na pitanje gde posle višedecenijske karijere nalazi energiju, odgovorila je - "u životu, kako je to rekao Branko Pleša".

"Uvek zahvalim sebi i Bogu što sam u snazi i što postoji ta energija u meni, što se i ljutim i radujem, što volim svoj poziv, što se mnogo, mnogo radujem svom poslu", naglasila je Sablićeva, dodajući da je svesna da će je i to jednog dana napustiti.

"Nisam ja ništa posebno, prosto sam jedna tipska glumica koja se toliko godina bavi poslom sa velikom ljubavlju i, hajde da kažem tu relativnu reč, uspehom. Ostavlja te strast za ovim i onim, za putovanjima i ljubavnicima, to je prirodno, to je biologija, ali mislim da je strast za glumu ona koja te poslednja ostavlja. Zahvalna sam životu što sam u toj i takvoj priči", istakla je Sablićeva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

22 h

Društvo

Roditelji, hitan apel

Tokom noći više maloletnih osoba zbrinuto je zbog teške alkoholisanosti, saopštila je beogradska služba Hitne pomoći.

10:58

21.4.2024.

1 d

Podeli: