Premijera predstave "Petrijin venac" u Ateljeu 212

Predstava "Petrijin venac" nastala po delu Dragoslava Mihailovića u režiji Bobana Skerlića biće premijerno izvedena 24. novembra na sceni Ateljea 212, navaljeno je na konferenciji za medije u tom beogradskom pozorištu.

Kultura

Izvor: B92

Petak, 23.11.2018.

17:03

Premijera predstave
Foto: Atelje 212

"Petrijin venac" je već imao premijeru u Ateljeu 212 1976. godine kada je adaptaciju Mihailovicehvog teksta i režiju potpisala Ognjenka Milićević.

Danas lik žene sa sela sa teškom životnom sudbinom oživljavaju tri glumice na sceni Ateljea 212.

Petriju iz mlađih dana igra Marta Bjelica, zatim Petriju u gradu tumači Jovana Gavrilović, dok će Petriju kao udovicu oživeti Milica Mihajlović.

Osim te tri glumice u predstavi igraju Ivan Marković, Tihomir Stanić, Igor Đorđević, Isidora Minić, Jelena Rakočević, Vladislav Mihailović.

Reditelj predstave Boban Skerlić je napomenuo da za njega predstavlja veliku odgovornost da se bavi literaturom koja ga je uvele u svet književnosti.

"Moguće je da je ovo prvo postavljanje 'Petrijinog venca' van okvira monodrame. Roman Dragoslava Mihailovića je pisan u prvom licu jednine i zbog toga njegovog ispovednog diskursa je veoma pogodan za pretvaranje u monodramu" kazao je Skerlić.

U našoj predstavi imamo borbu žene da se odupre životu u kojem je gnječi patrijahalni sistem vrednosti.

"Ona pokušava da preživi uprkos svemu nekom posebnom večnom vitalnošću. Ma kako je sudbina bacala u jarak ili zatrpavala kamenjem ona se odupre fatalnoj konačnosti i ide dalje" kaže Skerlić.
Foto: Atelje 212
On se nada da će predstava uticati na publiku u toj meri da se suoči sa pitanjima koja prouzilaze iz patrijahalnog sistema vrednosti.

Marta Bjelica je rekla da joj je jako interesantno koliko je žena koju igra na sceni, zapravo jednostavna.

"Ona je srčana, puna ljubavi, staložena u zahtevnim situacijama, puna različitih toplina u sebi...Petrija učestvuje u životu iako je jako rano doživela tragične momente. Umela je kroz život da se nosi sa svim nedaćama na jednostavna način, nesvesna svoje veličine", kazala je Bjelica.

Jovana Gavrilović napominje da je besmisleno objašnjavati zašto "Petrija" na pozorišnoj sceni...

"Danas ljudi veoma anemično zauzimaju stavove o bilo čemu i to više nikog na ovom svetu više ne zanima. Ova priča o Petriji je esej o ženi i njenim dobrilm leđima, dobroj cirkulaciji i jakim kostima...Kada pomisliš na Petriju poželiš da nešto uradiš, da oživiš, a ne samo anemično da zauzimaš stavove. To mi nedostaje u današnjem svetu...i u životu i u pozorištu. Zato sam ushićena što sam dobila priliku da se bavim takvim likom", kazala je Gavrilović.

Milica Mihajlović kaže da živimo u svetu koji je formiran besom, očekivanjima od života, zahtevima od života.

"U našoj predstavi pričamo priču o ženi koja ne polaže pravo na bilo kakvu sreću u životu. Petrija je model čoveka koji može da preživi život. Život je nesnosan ako ga trpimo bez vedrine, humora, bez svetsti da nam ništa nije obećano", kazala je Mihajlović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: