Egon Savin: "Devedesete" su intimna drama

Nisam napravio predstavu o političkim okolnostima, već intimnu dramu o refleksiji ratnog okruženja na raspad porodice, kazao je Tanjugu Egon Savin reditelj predstave "Devedesete", čija je premijera zakazana za 27. mart na sceni Raša Plaović Narodnog pozorišta u Beogradu.

Kultura

Izvor: B92

Petak, 23.03.2018.

14:42

Egon Savin:
Foto: Tanjug / Filip Kraincaniæ

Predstava "Devedesete" nastala je po tekstu Gorana Milenkovića a na sceni narodnog pozorišta naći će se Radmila Živković, Olga Odanović, Anastasija Mandić, Milica Gojković i Dragana Varagić.

Savin napominje da su devedeset godine dobar povod za pozorište i da će se o tom istorijskom razdoblju pisati mnogo u budućnosti.

"Moja namera nije bila da se bavim političkim okolnostima koje su vladale devedesetih godina prošlog veka. Te godine su bile i romantične, jer smo tada nedvosmisleno pružali otpor jednoumlju, mržnji, ratnim okolnostima, turbo folku...", kazao je Savin.

Prema njegovim rečima, pred publikom će se događati intimna drama u kojoj su se našle različite žene.

"U refleksiji ratnih okolnosti zadesile su se prijateljice, majke, ljubavnice, komšinice. Imali smo divan proces tokom nastajanja predstave. Ove devojke su mi pomogle da radim na asocijativnoj i sadržajnoj predstavi", kazao je Savin.
Foto: Tanjug / Filip Kraincaniæ
Cenjeni reditelj ističe da ga stalno svi zapitkuju o naslovu predstave.

"Nije moja ideja da se pozorište upotrebljava za iznošenje političkih stavova. Devedesete godine jesu najturbulentniji period od drugog svetskog rata na ovim prostorima i proizvele su mnogi dramskih situacija. Sve to što se dešavalo u političkom i ratnom okviru reflektuje se na sudbinu šest žena koje su junakinje naše predstave. Njihova intimna drama je u središtu našeg komada. Kroz njihove sudbine mi otkrivamo dimenziju raspada našeg porodičnog života", kazao je Savin.

Kostime za predstavu uradio je Stefan Savković, scenografiju Vesna Popović, dok je muziku napisao Bora Đorđević.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: