Premijera "Orfeja" u Madlenijanumu

Prišao sam stvaranju ovog izuzetnog umetničkog dela na istorijski način i moja ideja bila je da protagonisti publiku odvedu u drugi svet, kazao je Daniel Pfuluger reditelj opere "Orfej" Klaudija Monteverdija čija je premijera zakazana za 18. novembar na sceni pozorišta Madlenijanum u Beogradu.

Kultura

Izvor: Tanjug

Utorak, 14.11.2017.

16:04

Premijera
Foto: operatheatremadlenianum.com

Prvi put u Beogradu i Srbiji ovo izuzetno delo publici će predstaviti tim Nove beogradske opere koji su u koprodukciji sa Madlenijanumom oživeli Monteverdijevo delo Predstojeća premijera dogodiće se u čast 450-godišnjice od rođenja Monteverdija i 410 godina od prvog izvođenja opere.

Libreto je napisao Alesandro Striggio a na sceni Madlenijanuma naći će se Nikola Diskić, Antonia Dunjko, Dragana Popović, Franko Klisović, Marko Živković, Ljubomir Popović, Sreten Manojlović...

Umetničko vođstvo celog projekta povereno je Marijani Mijanović koja je i ujedno i dramaturg opere i Predragu Gosti koji će upravljati Horom i orkestrom Nove beogradske opere.

Andrej Rackov direktor Madlenijanuma istakao je da publiku 18. novembra očekuje istorijski momenat.

"'Orfej' nikada do sada nije bio postavljen na ovim prostorima. Veliko je zadovoljstvo što ćemo po 3. put saradljivati sa Novom beogradskom operom jer su naše koprodukcije do sada onosile izuzetan muzički kvalitet i ekskluzivnost. Osim izuzetnih pevača i autorskog tima ekskluzivnost tim operama daje izvođenje muzike na originalnim baroknim istrumentima", kazao je Rackov.

Mirjana Mijanović je rekla da je "Orfej" izuzetno delo za istoriju pozorišta i žanra, te da to nije prva opera, ali je svakako prvo značajno delo operskog žanra.

"Orfej" je revolucionaran jer je stati na scenu i pokazati osećanja bilo nezamislivo pre 410 godina, kazala je Mijanović.

Ona je dodala da su za takvu vrstu muzike potrebni pevači koji su fleksibilni.

"Interpretacija se bazira na izvlačenju iz teksta proz muziku i pevanje jednog dubljeg emotivnog sadržaja. Nije bilo lako naći takve umetnike ali mi je neobično drago da smo na kraju u tome uspeli" kazala je Mijanović.

Predrag Gosta je kazao da je pred Novom beogradskom operom trenutak koji će obeležiti istoriju klasične muzike u Beogradu.

"Naša želja je da publici u ovako sjajnoj operi predstavimo ljude koji su napravili ogroman uspeh u unostranstvu. Jedan od njih je i Nikola Diskić koji će pevati naslovnu ulogu u "Orfeju". Sjajni istrumentalisti će pratiti pevače na sceni. Istrimentalni ansambl sastavljen takođe od naših ljudi smešten je na sceni sa leve i desne strane baš kao što je to bio slučaj pre 410 godina u Mantovi. Imaćemo set istrumenata među kojima su prava italijanska čembala kao što je to Montevrdi zamislio i jako smo ponosni na to", kazao je Gosta.

Nikola Diskić pevaće "Orfeja" na premijeri u Madlenijnumu.

"Srećan sam što ću učestvoati u umetničkom projektu kakav nikada nije održan u Srbiji. Glasom, ponašanjem, stavom umetnici će na sceni dočarati divnu Monteverdijevu čaroliju. Za mene veliko iskustvo je bilo da proniknem u lik Orfeja i da sastavim svoje i Monteverdijeve ideje kako bih publici probudio emociju što je zadatak svakog umetnika na sceni", kazao je Diskić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

16 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: