Janu Fabru uručen Gran pri "Mira Trailović"

Slavnom belgijskom reditelju Janu Fabru u "Kaldrma baru" u Skadarliji uručen je Gran pri "Mira Trailović" 51. Bitef festivala i 40. Politikina nagrada za najbolju režiju za predstavu "Olimp: u slavu kulta tragedije - predstava od 24 sata".

Kultura

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 09.11.2017.

21:40

Janu Fabru uručen Gran pri
Foto: Tanjug / video screenshot

Fabr je, zahvaljujući na nagradama, istakao da je uvek zadovoljstvo doći u Beograd, gde je prvi put boravio 1985. godine.

U prisustvu jedne od članica svoje internacionalne trupe Ivane Jozić, Fabr je prvenstveno zahvalio svojim divnim igračima i glumcima koji su potpuno posvećeno radili 12 meseci, svakog dana, od 11 sati do tri sata posle ponoći na predstavi "Olimp", dodavši da oni predstavljaju nervnu ćeliju predstave.

Fabr je zahvalio i Bitef festivalu i poželeo im da nastave da idu dalje i budu sve snažniji.

Umetnički direktor Bitef festivala Ivan Medenica podsetio je na odjek koji je spektakularna Fabrova predstava imala i naglasio da je zahvaljujući njoj i 24-časovnom direktnom prenosu na programu RTS 3 "Bitef izašao iz uže sfere kulture i umetnosti i postao glavna društvena tema danima nakon izvođenja".

"Olimp" je proglašen najboljom predstavom 51. Bitefa i od strane publike, a Medenica je rekao da je pri kraju izvođenja u sali Sava Centra bilo 2.000 ljudi, dok je direktan prenos pratilo 200.000 ljudi.

Glavni i odgovorni urednik Kulturno -umetničkog programa RTS-a Nebojša Bradić istakao je da je "Olimp" najduži prenos koji je Radio-televizija Srbije realizovala u svojoj istoriji i uručio Fabru snimak u Full HD rezoluciji.

Bradić je najavio da će u decembru u pet termina, subotom od 23 časa, emitovati najbolje delove "Olimpa".

Medenica je kazao da su uveliko u toku pripreme za 52. izdanje Bitef festivala i da će prve konture predstaviti u decembru u Rimu gde će biti uručena Evropska nagrada za pozorište (Premium Europa per il Teatro) i tom prilikom Bitef festival će proslaviti 50 godina od donošenja akta kojim je ustanovljena manifestacija.

On je najavio da će 13. decembra u Palati Venecija biti održan veliki međunarodni skup posvećen 50-godišnjici Bitefa uz učešće umetnika koji su dali značajan pečat festivalu i istakao da je Bitef jedini međunarodni festival koji je dobio Evropsku nagradu za pozorište.

Medenica je za nedelju dana najavio donatorsko veče u hotelu "Square Nine", koje organizuju sa svojim glavnim sponzorom "I&F McCann Grupom" sa željom da sredstvima prikupljenim na aukciji umetničkih dela dopune budžet festivala koji će, sudeći po informacijama koje su dobili od svog osnivača Grada Beograda, sledeće godine svakako biti veći.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: